Puha, édes, marcipános gyümölcskenyér: a húsvéti angol desszert téged is elvarázsol

simnelcake
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a gyümölcskenyeret, és igazi marcipánrajongó vagy, mindenképp készítsd el ezt a süteményt, imádni fogod.

Minden nemzetnek megvan a maga klasszikus húsvéti süteménye, míg itthon általában fonott kalácsot és répatortát sütünk, addig az angolok marcipános gyümölcskenyeret tesznek az asztalra.

A szaftos, puha sütemény tele van aszalt gyümölccsel, a sok vajtól pedig nagyon omlós a tésztája. Ha szeretnéd, feldobhatod egy kevés brandyvel is, keverj belőle a masszába 1-2 evőkanállal. Az angol desszert különlegessége, hogy a tetejét marcipán borítja, de a két tésztaréteg közé is kerül a mandulás masszából, amelyet, ha több időd van, házilag is elkészíthetsz.

A süti tetejét 11 marcipángolyó díszíti, ennek szimbolikus jelentősége van: Jézus apostolait jelképezik, de értelemszerűen Júdás kimarad. 

Marcipános gyümölcskenyér

simnelcake

Hozzávalók 12 szelethez

  • 170 gramm vaj
  • 170 gramm barna cukor
  • 3 darab tojás
  • 170 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 0.25 tk szegfűszeg
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 0.5 tk gyömbér
  • 100 gramm mazsola
  • 100 gramm aranymazsola
  • 150 gramm aszalt vörös áfonya
  • 80 gramm kandírozott narancs- és citromhéj
  • 2 ek baracklekvár
  • 500 gramm marcipánmassza
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.

A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, keverjük el benne, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Szórjuk bele a fűszereket is. Adjuk hozzá a kétféle mazsolát és az áfonyát, illetve a kandírozott héjat is. 

Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centis tortaformát. Lehet nagyobb is a forma, akkor kicsit vékonyabb lesz a torta, előbb megsül. Öntsük a tészta felét az előkészített formába. 

A marcipánt osszuk három részre, az egyik részt nyújtsuk 20 centis körré (vagy akkorára, amekkora a tortaformánk). A marcipánkört tegyük a tészta tetejére, majd öntsük le a maradék tésztával. 

Nagyjából 90 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük a 80. perctől. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A baracklekvárt tegyük a mikróba 30 másodpercre, majd kenjük le a torta tetejét. A második rész marcipánt is nyújtsuk körré, tegyük a torta tetejére. 

A maradék marcipánból gyúrjunk 11 golyót, majd tegyük a tetején körbe. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük