Habkönnyű citromos szuflé: légies a gyümölcsös desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha valami igazán könnyedre vágysz, nem kívánod a laktató, nehéz, krémes sütiket, ezt a habos szuflét készítsd el.
Bár a csokiszuflé örvend a legnagyobb népszerűségnek, más fajta ízesítéssel is elkészítheted a légies desszertet, citrommal például mennyei lesz. A citrus héja és a leve is a tésztába kerül, úgyhogy tényleg a gyümölcs íze dominál az édességben.
Bár rengetegféle szufléreceptet találni, az mindben közös, hogy tojáshab lazítja a tésztát. Léteznek egészen egyszerű változatok, amelyek csak tojást, gyümölcsöt és cukrot tartalmaznak, de az alábbi verzió picit összetettebb, egy kevés liszt, vaj és tej is kerül bele, szuper puha és habkönnyű lesz a sütemény.
Langyosan érdemes kínálni, akkor a legfinomabb, de ha esetleg megmarad – nem fog –, kihűlve sem lesz rá panasz.
Citromos szuflé
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab biocitrom héja
- 3 ek citromlé
- 1 ek vaj (+ a formához)
- 35 gramm liszt
- 65 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 180 ml tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki 4 darab kb. 2 deci űrtartalmú ramekin sütőformát. Ha kisebbek vannak, akkor több formára lesz szükség. Tegyük őket egy mélyebb tepsibe.
A vajat olvasszuk meg, hagyjuk picit hűlni. Keverjük össze a citrom héjával, levével, a liszttel és 3 evőkanál cukorral, míg sűrű masszát nem kapunk. Tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgáját keverjük alaposan össze a tejjel, majd öntsük a citromos-lisztes keverékhez, keverjük vele csomómentesre.
A tojásfehérjét verjük kemény, fényes habbá, amikor már nagyjából összeállt, keverjük bele a maradék cukrot, azzal is verjük még picit.
A tojáshabot több részletben, egy spatula segítégével forgassuk a citromos alaphoz. Osszuk szét a tésztát a formák között, töltsük őket egy pici híján a tetejükig. A formákat körülölelő tepsibe töltsünk forró vizet, annyit, hogy a formák feléig érjen.
Toljuk őket a sütőbe, 15-20 percig süssük, míg megemelkednek és a szélük aranybarna nem lesz. Hagyjuk őket a formában hűlni 10 percig, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images