Pehelykönnyű szuflé friss, lédús eperrel: még liszt sem kell hozzá

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A felfújt komisz egy szerzet. A felfújt, más néven szuflé, gyakran összeesik és akkor vége mindennek. Ebben az esetben az egyetlen, amit tehetünk, ha kecsesen, nőiesen, ám mégis látványosan elájulunk, ezzel elterelve a figyelmet a bezuhant édességről.

De legyen ez a B-terv. Készüljünk úgy, hogy minden tökéletesen sikerül, a felfújt szépen megemelkedik és tökéletesre sül. Nekünk pedig csak annyi lesz a dolgunk, hogy kecsesen és nőiesen fogadjuk a dicséreteket, büszkeségtől  - és nem túl sok elrontott eperszuflé befalásától - dagadva hallgassuk a vendégek elismerő sóhajait.

Az az édes tojáshab

Habkönnyű műfaj ez. Úgy bizony. Már megint a tojáshab. Sokáig tartottam, tőle, de aztán a szükség rávitt, és rájöttem, milyen pompás és remekbe szabott laktózmentes finomság az édes sült tojáshab. Mert ugyebár arról van szó, csak úgy, mint az oly népszerű salzburgi galuska esetén.

De ebben a szemrevaló kis desszertcsodában eper is van. A tavasz kedvence a habba ékelődve születik újjá és szépíti meg azt és az életünket. Ettől nem lesz sokkal bonyolultabb az elkészítése, a felfújt színe viszont szebb, az íze pedig  jóval komplexebb lesz. Csak ajánlani tudom, mert elképesztően finom és könnyű ez a gyümölcsös finomság.

Eperfelfújt

felfujt1.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 8 darab tojásfehérje
  • 200 gramm porcukor
  • 500 gramm friss eper
  • 1 evőkanál vaj - a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A epret alaposan megtisztítjuk, a szárát eltávolítjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük. Egy szűrőn átpasszírozzuk, az eperpürét felfogjuk.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a porcukor lassú, folyamatos adagolása mellett kemény habbá verjük. Mikor a hab már valóban kemény - nem pottyan ki a felfordított tálból - nagyon óvatosan hozzákeverjük az eperpürét.

A habot a kivajazott, egyszemélyes szufléformákba tornyozzuk, egy-egy apró eperdarabbal díszítjük, majd forró sütőbe tolva 12 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük