Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Egyszerű, régi, de isteni túrós recept, amit mindig örömmel fogadnak az édesszájúak.
Régen sokszor készített túrógombócot a nagymamám, amit bőségesen megszórtunk porcukorral és tejföllel, de lekvárral is isteni az egyszerű, de annál finomabb desszert. Az elkészítése tényleg nem bonyolult, igaz, megvan a maga buktatója - a búzadarát óvatosan kell adagolni, nem szabad túlzásba vinni, mert akkor nem tudunk habkönnyű gombócokat tenni a tányérra. Ez az egyik legfontosabb mozzanat - nem baj, ha lágyabbnak érezzük gyúrás közben a masszát, tegyük a hűtőbe pár órát pihenni, hogy a dara szépen megduzzadjon.
A hidegen történő pihenésnek köszönhetően szép gombócokat tudunk majd formázni, ráadásul tényleg strapabírók lesznek, főzés közben nem fognak szétesni. A gombócok mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek, majd türelmesen várjunk, míg feljönnek a víz felszínére, még hagyjuk őket picit, csak utána szedjük ki.
Hogyan lehet még finomabb a gombóc?
Szeretjük a hagyományos recepteket, de jólesik néha újítani a megszokott ízeken. A zsemlemorzsás pirításnál a prézli mellé kerülhet cukor, darált dió vagy fahéj - ezektől még finomabb lesz majd a desszert. Ha pedig házi vagy panko morzsában forgatjuk meg a gombócokat, sokkal ropogósabb lesz a külsejük.
Habkönnyű túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre
Gombóc:
- 50 dekagramm túró
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 7 evőkanál búzadara
- 1 darab citrom
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olaj
- 10 evőkanál zsemlemorzsa
Tálalás:
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A tojásokat lazán felverjük, majd a túróra öntjük, ezután jön az 1 csipet só, a cukrok, a citrom reszelt héja és a búzadara, alaposan egybedolgozzuk az alapanyagokat. Ha úgy érezzük, túl nedves, még egy kevés darát adjunk a túróhoz, de ne sokat. Az egybedolgozott masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy a darának legyen ideje megdagadni.
Pihentetés után formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a masszából, amiket gyöngyöző vízben megfőzünk. A gombócok akkor készültek el, ha a víz felszínére úsztak, de mielőtt kivennénk őket, még 1-2 percig hagyjuk őket a víz tetején.
A zsemlemorzsát az olajon aranybarnára pirítjuk, vigyázzunk, ne kapjon oda, majd a kész gombócokat alaposan forgassuk meg benne.
Az elkészült túrógombócokat ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és locsoljuk meg tejföllel.
Fotó: Getty Images