Mennyei csokis-narancsos lávasüti: így lesz folyós a közepe
Pillanatok alatt összeállíthatod a lávasütit, és a sütése sem tart sokáig, ennél tökéletesebb desszertet keresve sem találsz.
A csoki-narancs párosítás már sokszor bizonyított, ezúttal is biztosan elégedett leszel a végeredménnyel. A tortát rendkívül könnyű elkészíteni, sikerének titka a jó minőségű alapanyagokban és néhány trükkben rejlik.
A piskótának pihe-puhának kell lennie, ezért a tojásfehérjét alaposan verd fel, hogy minél levegősebb legyen, és így könnyed, légies textúrát kapsz. Az étcsokoládé legyen legalább 60-70%-os kakaótartalmú, hogy mély és gazdag ízt biztosítson.
Tálalás előtt tedd a tortát egy kicsit szobahőmérsékletre, hogy a csokoládé puha, krémes legyen.
A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukor felével, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk bele a tojássárgájás keverékbe. Dolgozzuk fakanállal simára a tésztát.
Öntsük a masszát a tortaformába, és toljuk előmelegített sütőbe. Süssük kb. 20-25 percig, amíg a piskóta aranyszínű lesz. Mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a piskótába szúrt tűt üresen húzzuk ki, biztosan elkészült. Hűtsük ki a tésztát.
A ganache-hoz a habtejszínt melegítsük forráspontig, de ne forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az apróra tördelt étcsokoládét, és keverjük addig, amíg sima, fényes krémet kapunk. Tegyük hozzá a narancs reszelt héját és frissen facsart levét. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy a ganache sűrűsödjön.
Csorgassuk a csokis masszát a piskótára, majd helyezzünk friss vagy kandírozott narancskarikákat a torta tetejére.
Tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy a ganache megdermedjen.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu