Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül

14
Nyomtatás
csokis-narancsos-torta-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a mennyei, egyszerű torta ötvözi az étcsokoládé gazdagságát és a narancs friss, citrusos ízét.

A csoki-narancs párosítás már sokszor bizonyított, ezúttal is biztosan elégedett leszel a végeredménnyel. A tortát rendkívül könnyű elkészíteni, sikerének titka a jó minőségű alapanyagokban és néhány trükkben rejlik.

A piskótának pihe-puhának kell lennie, ezért a tojásfehérjét alaposan verd fel, hogy minél levegősebb legyen, és így könnyed, légies textúrát kapsz. Az étcsokoládé legyen legalább 60-70%-os kakaótartalmú, hogy mély és gazdag ízt biztosítson.

Tálalás előtt tedd a tortát egy kicsit szobahőmérsékletre, hogy a csokoládé puha, krémes legyen.

Csokis-narancsos torta

csokis-narancsos-torta-recept

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

A piskótához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 csipet

A ganache-hoz:

  • 15 dkg étcsoki
  • 1.2 dl habtejszín
  • 1 db narancs

A díszítéshez:

  • 1 db narancs
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukor felével, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk bele a tojássárgájás keverékbe. Dolgozzuk fakanállal simára a tésztát.

Öntsük a masszát a tortaformába, és toljuk előmelegített sütőbe. Süssük kb. 20-25 percig, amíg a piskóta aranyszínű lesz. Mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a piskótába szúrt tűt üresen húzzuk ki, biztosan elkészült. Hűtsük ki a tésztát.

A ganache-hoz a habtejszínt melegítsük forráspontig, de ne forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az apróra tördelt étcsokoládét, és keverjük addig, amíg sima, fényes krémet kapunk. Tegyük hozzá a narancs reszelt héját és frissen facsart levét. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy a ganache sűrűsödjön.

Csorgassuk a csokis masszát a piskótára, majd helyezzünk friss vagy kandírozott narancskarikákat a torta tetejére.

Tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy a ganache megdermedjen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon