Isteni finom, habos almás pite: az édes töltelékre roppanós tojáshab kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A nagyiféle almás pitére soha nem lehet ráunni, mindig jöhet belőle egy szelet, néha azonban jólesik változtatni a megszokott recepten.
A habos-almás pite abban különbözik a megszokottól, hogy a töltelék tetején tojáshab terül el. A mutatós sütemény látványra is lenyűgöző, összefut a nyál az ember szájában.
Más különbség is van a habos almás és a nagyiféle pite közt, a habos almás tésztája nem linzeralapú, hanem kevert, ráadásul fahéj is kerül bele. Az elkészítése nem nehéz, talán csak a tojásfehérjehab összeállítása lesz picit macerásabb.
Az almás töltelék készítésénél sem a megszokott módon kell eljárni, a gyümölcs húsát le kell reszelni, majd össze kell melegíteni a vajjal, cukorral, citrom levével, héjával és a fahéjjal. A végeredmény mindenkit elvarázsol majd, a család minden tagja repetázni fog a süteményből.
Habos-almás sütemény
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 20 dekagramm vaj
- 15 dekagramm porcukor
- 4 darab tojás
- 0.5 darab citrom héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 0.5 csomag sütőpor
- 25 dekagramm liszt
A töltelékhez:
- 5 darab alma
- 3 dekagramm vaj
- 5 dekagramm cukor
- 1 darab citrom leve és héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál baracklekvár
A tetejéhez:
- 5 darab tojásfehérje
- 25 dekagramm porcukor
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet a fahéjjal és a sütőporral keverjük egybe.
A puha vajat és a porcukrot keverőtálban keverjük habosra, utána egyesével keverjük bele az egész tojásokat, a reszelt citromhéjat és a lisztes keveréket, majd keverjük sima tésztává. A masszát simítsuk 20x30 centiméteres, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe, 170 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük meg (tűpróbát alkalmazzunk).
Várjuk meg, míg kihűl a tészta, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tegyük vissza a tepsibe.
Töltelék:
A meghámozott, megmosott almákat reszeljük le, tegyük lábasba, adjuk hozzá a vajat, cukrot, citromhéjat és -levet, fahéjat, majd az egészet forraljuk egybe, pároljuk barnára 4-5 perc alatt.
A tésztalapot kenjük meg lekvárral, majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket.
A tojásfehérjéket a porcukorral verjük kemény habbá, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amikor elfogy a cukor, vízgőz fölé helyezett fémedényben verjük tovább addig, amíg sűrű és fényes habot kapunk.
A tojásfehérjehabot egyenletesen kenjük el az almatölteléken, 170 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára körülbelül 8-10 perc alatt.
Fotó: Getty Images