Fél órás, kelesztésmentes brit pogácsa: omlós scone hagymával és ricottával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a kis scone, vagyis sós péksütemény nagyon gyorsan elkészül, és önmagában, tejföllel, de szendvicsalapnak is tökéletes.
A puha, ricottás pékárut bármikor elfogadnám, szuperül helyettesíti a kenyeret vagy a zsemlét, csak éppen tizedannyi idő az összeállítása és a sütése. A fokhagymás-vajas kenyérkéhez hasonlóan ennek is nyúlós, kicsit ragacsos, kézzel széthúzható a tésztája, úgyhogy a gyúródeszkát sem kell elővenni hozzá.
Egy péksütemény, amibe bármi mehet
A ricottás alap arányait tartsuk meg, de az ízesítésén nyugodtan lehet variálni. Az én verziómba petrezselyem és zöldhagyma került, de nagyon jó még friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel, másfajta hagymával, de akár a'la natur is. Picit édeskés a tésztája, de éppen ettől olyan különleges és finom.
Se keleszteni, se dagasztani nem kell, a sütőportól lesz könnyű. Bár tojás nem kerül bele, kívülről le kell vele kenni, így gyönyörű aranybarna színe lesz.
Ebből az adagból 12 darab jön ki, de félreértés ne essék, nem fognak ránk maradni az isteni kis scone-ok.
Hagymás-ricottás scone
Hozzávalók 12 adaghoz
- 2 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 70 gramm vaj
- 3 darab zöldhagyma
- 1 marék petrezselyem
- 250 gramm ricotta
- 0.67 bögre tej
- 1 darab tojás (lekenni)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Keverjük össze a lisztet, sót, cukrot és a sütőport egy tálban. Adjuk hozzá a puha vajat, dolgozzuk el a liszttel.
A zöldhagymáknak szedjük le a levelét, tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra. A petrezselymet aprítsuk össze.
Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a hagymát, petrezselymet, ricottát és a tejet. Dolgozzuk jól össze, ragacsos tésztát fogunk kapni.
Borítsuk ki a tésztát egy lisztezett felületre, kézzel gyúrjuk alaposan össze. Húzzuk szét kézzel téglalap alakúra a tésztát, vágjuk fel késsel 12 egyenlő részre vagy formázzunk belőle kézzel 12 ovális formát.
Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük le tojással. 15-20 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors