Fél órás, kelesztésmentes brit pogácsa: omlós scone hagymával és ricottával

scone2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a kis scone, vagyis sós péksütemény nagyon gyorsan elkészül, és önmagában, tejföllel, de szendvicsalapnak is tökéletes.

A puha, ricottás pékárut bármikor elfogadnám, szuperül helyettesíti a kenyeret vagy a zsemlét, csak éppen tizedannyi idő az összeállítása és a sütése. A fokhagymás-vajas kenyérkéhez hasonlóan ennek is nyúlós, kicsit ragacsos, kézzel széthúzható a tésztája, úgyhogy a gyúródeszkát sem kell elővenni hozzá.

Egy péksütemény, amibe bármi mehet

A ricottás alap arányait tartsuk meg, de az ízesítésén nyugodtan lehet variálni. Az én verziómba petrezselyem és zöldhagyma került, de nagyon jó még friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel, másfajta hagymával, de akár a'la natur is. Picit édeskés a tésztája, de éppen ettől olyan különleges és finom. 

Se keleszteni, se dagasztani nem kell, a sütőportól lesz könnyű. Bár tojás nem kerül bele, kívülről le kell vele kenni, így gyönyörű aranybarna színe lesz. 

Ebből az adagból 12 darab jön ki, de félreértés ne essék, nem fognak ránk maradni az isteni kis scone-ok.

Hagymás-ricottás scone

scone

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 2 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 70 gramm vaj
  • 3 darab zöldhagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 250 gramm ricotta
  • 0.67 bögre tej
  • 1 darab tojás (lekenni)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.

Keverjük össze a lisztet, sót, cukrot és a sütőport egy tálban. Adjuk hozzá a puha vajat, dolgozzuk el a liszttel.

A zöldhagymáknak szedjük le a levelét, tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra. A petrezselymet aprítsuk össze.

Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a hagymát, petrezselymet, ricottát és a tejet. Dolgozzuk jól össze, ragacsos tésztát fogunk kapni.

Borítsuk ki a tésztát egy lisztezett felületre, kézzel gyúrjuk alaposan össze. Húzzuk szét kézzel téglalap alakúra a tésztát, vágjuk fel késsel 12 egyenlő részre vagy formázzunk belőle kézzel 12 ovális formát.

Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük le tojással. 15-20 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük