Különleges sörös-sajtos palacsinta: a nagy kedvenc sósan is finom
A palacsinta sokunk nagy kedvence, ami a kakaóstól a lekvároson át egészen a Gundelig szinte bárkit képes az ujjai köré csavarni. De mi a helyzet a sós változattal?
A palacsintát sokan és sokféleképpen szeretjük és ismerjük. Ezúttal egy kisebb csavarral nem az omlós, hanem a ropogós változat felé fogunk elmozdulni.
A sütési mód hasonló a sima palacsintáéhoz, a végeredmény azonban egy teljesen új dimenzióba repít majd el, amint megízleled.
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a forró vizet egészen addig, amíg massza nem lesz belőle.
Ezután a kész tésztát tegyük át egy lisztezett vágódeszkára, és 3-4 percig gyúrjuk. Ha a tészta már sima és enyhén ragacsos, akkor sínen vagyunk.
A kész tésztából formázzunk egy golyót és tegyük át egy közepes méretű, olajjal enyhén kikent tálba. Takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten fél órát vagy a hűtőben egy éjszakát pihentessük.
Amíg a tészta pihen, 2 evőkanál olajat keverjünk össze a szezámmagolajjal. Ezzel a keverékkel fogjuk megkenni a tésztakorongokat.
Amikorra a tészta megpihent, készítsünk belőle 4 egyforma golyót. Eggyel foglalkozzunk aktívan, addig a többit tegyük vissza a tálba és takarjuk le.
A golyót nyújtsuk ki kb. 20 cm-es átmérőjű kör alakra.
Vékonyan kenjük meg a szezámos olajkeverékkel, majd tekerjük fel, mint egy palacsintát.
Ezután formázzunk belőle egy spirált, a két végét pedig dugjuk a tekercs alá.
A tenyerünkkel lapítsuk ki a spirált, majd nyújtsuk ki ismét egy 20 cm-es átmérőjű koronggá.
Kenjük meg megint vékonyan az olajjal, majd szórjuk meg a felaprított hagymával.
Ezután ismét tekerjük fel szorosan, formázzunk belőle spirált, majd ismételjük meg a művelet többi részét is.
Ezt kétszer csináljuk végig mindegyik gombóccal.
A sütéshez egy széles aljú serpenyőben hevítsük fel az olajat, és amikor az már kellően forró, fektessük bele az első palacsintát.
Mindkét oldalát 2-3 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
Az elkészült palacsintát tegyük papírtörlővel kibélelt tányérra, majd ízlés szerint sózzuk meg.
Az elkészült palacsintákat ezután rögtön, még melegében tálaljuk!
Fotók: Getty Images
@sobors.hu