Hagyományos mézes puszedli házilag: tojásfehérjés mázat kap

6
Nyomtatás

A klasszikus mézes puszedli nem hiányozhat az ünnepi asztalról, puha, omlós és illatos, a máz pedig felteszi az i-re a pontot.

Ha te is azok közé tartozol, akiknél hagyományos sütik kapnak helyet a karácsonyi asztalon, ezt a mézes puszedlit mindenképpen készítsd el! A mézes tészta puha és omlós, a tojásfehérjemáz pedig kötelező kiegészítője.

Maga a recept nagyon egyszerű, és a puszedli sütése is 10 perc alatt megvan, így nagyon gyorsan összedobhatod! Ha pedig csokisan készítenéd el a sütit, bátran keverj egy kevés kakaót is a mézeskalácsfűszer-keverék mellé, akkor a fehér máz még látványosabb lesz rajta!

Hagyományos mézes puszedli

mezes-puszedli2

Hozzávalók 30 darabhoz

Tészta:

  • 250 g méz
  • 500 g búzaliszt
  • 120 g vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. mézeskalácsfűszer-keverék

Máz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • pár csepp citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük fel a mézet, és dolgozzuk össze az olvasztott vajjal. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát és a fűszert. Gyúrjuk össze, majd tegyük 10 percre a hűtőbe.

A masszából formázzunk kis golyókat, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és nyomogassuk le a tetejüket. 180 fokon légkeverésen 10 perc alatt süssük aranybarnára.

Ameddig kihűl, készítsük el a mázat. A tojásfehérjét vízgőz felett hőkezeljük, ezután adjuk a porcukorhoz, majd ízesítsük pár csepp citrommal.

A kihűlt puszedliket forgassuk bele a porcukros mázba, végezetül 1 óráig hagyjuk a hűtőben dermedni.

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon