Klasszikus csokoládés lebkuchen: az eredeti német sütemény receptje

 lebkuchen
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A német konyhaművészetnek számos karácsonyi süteményt köszönhetünk, köztük a híres, neves lebkuchent is. Ezúttal egy csokoládés változatot mutatunk, ami nem maradhat ki a karácsonyi sütiválasztékból.

Sokan szeretjük a mézeskalács magyar változatát, de legalább ennyi figyelmet érdemel annak német testvére is, a lebkuchen. Utóbbit picit talán könnyebb elkészíteni, vagy legalábbis gyorsabb, ráadásul mindenféle olvasztott csokoládéba is belemártható. 

A karácsonyi hangulatot a kihagyhatatlan fűszerek kölcsönzik hozzá, úgy mint a fahéj, a gyömbér, a mandula, a szegfűszeg és a szerecsendió, természetesen mind reszelt vagy őrölt formában. 

És persze a mézről se feledkezz meg, mint a sütemény esszenciája, illetve a csokoládéfürdőről, amelyben a fináléban részesül majd. 

Csokoládés lebkuchen

lebkuchen

Hozzávalók 30 darabhoz

A süteményhez:

  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 85 g őrölt mandula
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 1 csipet fekete bors
  • 200 ml méz
  • 85 g vaj
  • 1 db citrom

A csokoládémázhoz:

  • 220 g étcsokoládé
  • 60 g vaj
Recept idők

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba. 

A mézet és a vajat tegyük egy kisebb serpenyőbe, és addig hevítsük, amíg fel nem olvad.

Ha már elolvadt, adjuk hozzá a citrom reszelt héjával együtt a száraz alapanyagok keverékéhez.

Addig keverjük, szükség esetén gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta. 

Tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.

A pihentetési idő végével melegítsük elő a sütőt légkeveréses sütő esetében 180 fokra, gázsütő esetében 160 fokra.

Vegyük elő a tésztát, és készítsünk belőlük 30 darab, egyenként kb. 3 cm széles golyót, majd picit mindegyiket lapítsuk le tenyérrel. 

Egy nagy, lapos tepsibe tegyünk sütőpapírt, és helyezzük el rajta úgy a golyóbisokat, hogy kb. 10-15 darab kényelmesen beleférjen a tepsibe.

Süssük őket 15 percig, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Ha minden adag kekszet kisütöttünk és kihűtöttünk, készítsük el a csokoládémázat: vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a vajat. Ha már szép, folyós állagú, egyesével mártsuk bele a kekszeket.

Hagyjuk őket egy sütőrácson kihűlni, majd még akár a hűtőbe is betehetjük 10-15 percre.

Kínáljuk magában vagy egy pohár hideg tejjel ezeket a hangulatos, eredeti, karácsonyi mézes puszedliket.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük