Klasszikus csokoládés lebkuchen: az eredeti német sütemény receptje
A német konyhaművészetnek számos karácsonyi süteményt köszönhetünk, köztük a híres, neves lebkuchent is. Ezúttal egy csokoládés változatot mutatunk, ami nem maradhat ki a karácsonyi sütiválasztékból.
Sokan szeretjük a mézeskalács magyar változatát, de legalább ennyi figyelmet érdemel annak német testvére is, a lebkuchen. Utóbbit picit talán könnyebb elkészíteni, vagy legalábbis gyorsabb, ráadásul mindenféle olvasztott csokoládéba is belemártható.
A karácsonyi hangulatot a kihagyhatatlan fűszerek kölcsönzik hozzá, úgy mint a fahéj, a gyömbér, a mandula, a szegfűszeg és a szerecsendió, természetesen mind reszelt vagy őrölt formában.
És persze a mézről se feledkezz meg, mint a sütemény esszenciája, illetve a csokoládéfürdőről, amelyben a fináléban részesül majd.
Csokoládés lebkuchen
Hozzávalók 30 darabhoz
A süteményhez:
- 250 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 85 g őrölt mandula
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 csipet fekete bors
- 200 ml méz
- 85 g vaj
- 1 db citrom
A csokoládémázhoz:
- 220 g étcsokoládé
- 60 g vaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba.
A mézet és a vajat tegyük egy kisebb serpenyőbe, és addig hevítsük, amíg fel nem olvad.
Ha már elolvadt, adjuk hozzá a citrom reszelt héjával együtt a száraz alapanyagok keverékéhez.
Addig keverjük, szükség esetén gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta.
Tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
A pihentetési idő végével melegítsük elő a sütőt légkeveréses sütő esetében 180 fokra, gázsütő esetében 160 fokra.
Vegyük elő a tésztát, és készítsünk belőlük 30 darab, egyenként kb. 3 cm széles golyót, majd picit mindegyiket lapítsuk le tenyérrel.
Egy nagy, lapos tepsibe tegyünk sütőpapírt, és helyezzük el rajta úgy a golyóbisokat, hogy kb. 10-15 darab kényelmesen beleférjen a tepsibe.
Süssük őket 15 percig, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Ha minden adag kekszet kisütöttünk és kihűtöttünk, készítsük el a csokoládémázat: vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a vajat. Ha már szép, folyós állagú, egyesével mártsuk bele a kekszeket.
Hagyjuk őket egy sütőrácson kihűlni, majd még akár a hűtőbe is betehetjük 10-15 percre.
Kínáljuk magában vagy egy pohár hideg tejjel ezeket a hangulatos, eredeti, karácsonyi mézes puszedliket.
-
2022-12-04 10:16:01
-
2019-12-05 08:32:14
-
2018-09-16 17:59:00
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!