
Húszperces fűszeres hamburger édeskrumpli-pogácsával – Hús nélkül is isteni

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
A hamburger hús nélkül is lehet ízes és laktató, a pogácsa fűszerezésén múlik minden.
A hamburgert szerintem mindenki szereti, pláne, ha omlós a buci és szaftos benne a hús. Az alább olvasható változatban is szaftos a pogácsa, pedig nem húsból, hanem édeskrumpliból készül egy kevés fehérbabbal pürésítve.
Az édesburgonya nem elég, hogy finom, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de én még a színéért is rajongok. Az íze kicsit édeskés, amihez remekül illenek a markáns fűszerek, mint például a kurkuma. A pogácsa mellé tehetünk majonézt, avokádókrémet és rengeteg zöldséget, így garantáltan nem lesz hiányérzetünk a hús miatt.
Hamburger édeskrumpli-pogácsával

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab édeskrumpli
- 1 doboz fehérbabkonzerv
- 150 gramm zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 gramm koriander
- 2 szál újhagyma (zöldje)
- 0.5 teáskanál kurkuma
- 0.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- sütéshez olívaolaj
Elkészítés:
Az igazán finom hamburgerhez a bucit is készítsük el házilag.
Az édeskrumplit tisztítsuk és pucoljuk meg, kockázzuk fel, majd enyhén sós vízben főzzük 10 percet, amíg megpuhul. A fehérbabkonzervről öntsük le a levét, majd a megfőtt édeskrumplival turmixoljuk pépesre, kanalazzuk bele egy tálba. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, az összenyomott fokhagymát, az apróra vágott koriandert (ha nem szeretjük az ízét, petrezselyemmel is helyettesíthetjük) és az összeaprított hagymaszárat. Ízesítsük kurkumával, sózzuk, borsozzuk, jól keverjük össze.
Nedves kézzel formázzunk belőle pogácsákat, majd tegyük őket egy tálra, takarjuk le őket, tegyük hűtőszekrénybe negyed órára.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, süssük ki a pogácsákat, minden oldalukat 2-4 percig, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek.
A buciba tegyünk házi avokádókrémet, majonézt és ízlés szerint zöldségeket, például bébispenótleveleket.
Fotó: Getty Images