Hamis fánk porcukorral megszórva: szerény finomság a nagyi régi receptjei közül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű édes finomság a régi időkből, csupán néhány hozzávalóra lesz szükségünk a hamis fánkok legyártásához.
Mamám megfakult receptes füzetében érdekes feljegyzésre leltem. Csak a hozzávalók és az elkészítés volt lejegyezve a lapokra, annyi megjegyzés volt mellé biggyesztve, „olcsó édes finomság”. Ahogy elkezdtem olvasni a recept menetét, felelevenedtek bennem a régi emlékek. Ritkán készítette el a mamám a szerény finomságot, akkor is a saját kedvéért, mert így kicsit visszarepült a múltba, egy kis időre újra gyereknek érezte magát. Miközben a mamám szinte a semmiből keverte, majd sütötte a finomságot, mindig elmesélte, hogy az anyukája sütötte neki régen ezt a hamis fánkot vagy palacsintát, ami massza állapotában a nagyon sűrű palacsintához hasonlít - kész formájában lapos fánkra emlékezteti az embert.
Az elkészítése nagyon egyszerű, csak összekeverjük az alapanyagokat, majd bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk, ne nagyon mozgassuk a tésztát. Az ízesítését ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki, majd még melegen kínáljuk porcukorral meghintve, ha pedig szeretnénk lekvár is kerülhet a filléres finomság mellé.
Hamis fánk
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojás
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint liszt
- olaj a ütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat tálba ütjük és ízlésünk szerint édesítjük, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztákat kanál vagy merőkanál segítségével, kisebb adagokban, bő olajban aranybarnára sütjük, még melegen porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors