
Hamis fánk porcukorral megszórva: szerény finomság a nagyi régi receptjei közül

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Egyserpenyős pirult krumpli: sült paprika színesíti

Fantasztikus málnás muffin: vajtól lesz omlós és isteni

Pofonegyszerű, nagyon sajtos zöldborsótócsni: alig valamiből készül

Krémes eperleves bodzával: jó hidegen kínáld

Villámgyors csirkés pad thai házilag: vacsorára is belefér
Egyszerű édes finomság a régi időkből, csupán néhány hozzávalóra lesz szükségünk a hamis fánkok legyártásához.
Mamám megfakult receptes füzetében érdekes feljegyzésre leltem. Csak a hozzávalók és az elkészítés volt lejegyezve a lapokra, annyi megjegyzés volt mellé biggyesztve, „olcsó édes finomság”. Ahogy elkezdtem olvasni a recept menetét, felelevenedtek bennem a régi emlékek. Ritkán készítette el a mamám a szerény finomságot, akkor is a saját kedvéért, mert így kicsit visszarepült a múltba, egy kis időre újra gyereknek érezte magát. Miközben a mamám szinte a semmiből keverte, majd sütötte a finomságot, mindig elmesélte, hogy az anyukája sütötte neki régen ezt a hamis fánkot vagy palacsintát, ami massza állapotában a nagyon sűrű palacsintához hasonlít - kész formájában lapos fánkra emlékezteti az embert.
Az elkészítése nagyon egyszerű, csak összekeverjük az alapanyagokat, majd bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk, ne nagyon mozgassuk a tésztát. Az ízesítését ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki, majd még melegen kínáljuk porcukorral meghintve, ha pedig szeretnénk lekvár is kerülhet a filléres finomság mellé.
Hamis fánk

Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojás
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint liszt
- olaj a ütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat tálba ütjük és ízlésünk szerint édesítjük, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztákat kanál vagy merőkanál segítségével, kisebb adagokban, bő olajban aranybarnára sütjük, még melegen porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors