Krémes francia rakott krumpli ropogósra sült sajttal a tetején: hús nélkül is nagyon kiadós
A francia rakott krumpli hagymával, fűszerekkel és besamel mártással együtt sül krémesre.
Ha szereted a nagyon sajtos ételeket, akkor ennél a fogásnál tobzódhatsz, hiszen háromféle is kerül bele. Érdemes a zsírosabb, kemény fajtákból válogatni, ez most nem a mozzarella ideje, jöhet gouda, cheddar, bármi, amit szeretsz, akár intenzívebb ízű változatok is. A krémességet a hozzáadott tejszín is fokozza.
Az elkészítése pofonegyszerű, és ami még fontosabb, nagyon gyors, ami nem elhanyagolható szempont, főleg hétköznapokon. A tejszínes ételek tényleg nagyon laktatóak, ha pedig mégsem bírnád hús nélkül, akkor ezt a csirkés-tejszínes változatot próbáld ki, szintén nem lesz vele sok munkád.
A tésztát sós, lobogó vízben főzzük ki a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le, de egy fél bögrével tegyünk félre a főzővizéből.
A fokhagymát reszeljük le, és egy nagyobb edényben forró olajon dinszteljük nagyjából egy percig. Öntsük hozzá a tejszínt, az alaplevet és a főzővíz felét. Forgassuk hozzá a reszelt sajtot is. Keverjük hozzá a kifőtt tésztát, majd az edényt vegyük le a tűzről. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá zöldfűszereket.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu