Így készül az isteni házi ajvár: füstös, grillezett paprikából a legfinomabb
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
A padlizsánból és paprikából készült krém akkor a legfinomabb, ha a zöldségek héja egészen feketére sül, a húsa pedig puha és picit füstös.
Az eredeti, klasszikus ajvárreceptekben csak paprika, padlizsán, fokhagyma és só, bors van, illetve némelyikben egy kis olaj és citromlé. Az alább olvasható receptet is el lehet készíteni ebből a pár hozzávalóból, de mi most adtunk hozzá egy kis pluszt, leheletnyi chili és füstölt paprika került bele, illetve a citromlé mellett fehérborecet is savanyítja.
A savanyítás egy sarkalatos pont, míg egyesek nagyon savanyún szeretik, másoknak egyáltalán nem hiányzik belőle az ecet. Az alábbi receptet nyugodtan elkészíthetitek kevesebb vagy több ecettel/citromlével, használhatjátok csak az egyiket, de akár el is hagyhatjátok belőle teljesen.
Más a helyzet azonban az olívaolajjal, ezt nem érdemes kihagyni, ugyanis nem csak az ajvár ízét gazdagítja, de tartósít is. Ehhez az adaghoz kb. 50-75 milliliter olajra van szükség, attól függően adagoljuk, mennyire kedveljük az ízét.
Ajvár
Hozzávalók 8 adaghoz
- 600 gramm kápia paprika
- 500 gramm padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál citromlé (friss)
- 50 milliliter olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra vagy kapcsoljuk be a grillt.
A megmosott paprikát és padlizsánt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy a grillrácsra, majd addig süssük, míg a héja fekete, a húsa teljesen puha nem lesz. Ez a sütőben kb. 30-40 percet vesz igénybe. Félidőben forgassuk át őket. A padlizsánnak valószínűleg picit több időre lesz szüksége, mint a paprikának, fontos, hogy teljesen puha legyen.
Még forrón fedjük be a paprikákat fóliával, majd hagyjuk őket hűlni, így könnyebb lesz lehúzni a héjukat. Ha kihűltek, vágjuk őket félbe, kaparjuk ki a magokat, majd hámozzuk meg őket. A padlizsánt is hagyjuk picit hűlni, majd húzzuk le a héját, a szárát vágjuk le.
Egy éles késsel aprítsuk össze a zöldségeket, nem baj, ha picit darabosabb marad. Alternatív megoldásként le is darálhatjuk a zöldséget húsdarálón, de aprítógéget is használhatunk, csak vigyázzunk, ne legyen pép belőle.
Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, chilit, paprikát, sót, borsot. Ízlés szerint fehérborecettel és citromlével savanyítsuk. Adjuk hozzá az olívaolajat is, vékony sugárban öntsük, kb. 50-75 millilitert ízlés szerint, közben folyamatosan kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Tegyük hűtőbe, míg nem tálaljuk, vagy fertőtlenített befőttesüvegekben, hűvös helyen tároljuk.
Fotó: Getty Images