Házi chiliszósz egyszerűen: pörköltbe és raguba főzve is mennyei

Nyomtatás
chiliszósz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Jó, ha mindig van otthon chiliszósz, hisz rengeteg ételt lehet vele izgalmasabbá tenni, legyen szó egy egyszerű szendvicsről, pörköltről vagy pácról.

Ha te is magyaros konyhát viszel otthon, és szereti a család a tüzes ízeket, akkor érdemes csípős paprikakrémet vagy chiliszószt tartani a kamrában. A pikáns hozzávalótól tényleg szinte minden finomabb.

A csípős szósz boltban is beszerezhető, mégis jobban megéri otthon készíteni, mert a házi változat zamatát ízlés szerint alakíthatod. Többféle paprika ízét érdemes az üvegbe zárni, melyek csípőssége eltérő, illetve édesebbnek is érdemes helyet szánni benne. A magok sorsáról te döntesz, ha akarod, benne hagyod, úgy sokkal erősebb lesz, ha pedig nem, eltávolítod. A paprikák előkészítésénél feltétlen húzz kesztyűt, így elkerülheted az égető érzést.

Házi chiliszósz

chiliszósz

Hozzávalók 2.5 decihez

  • 6 darab chilipaprika
  • 2 darab szárított chilipaprika
  • 2 darab jalapeno paprika
  • 2 darab kápia paprika
  • 1 darab lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál cukor
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat daraboljuk fel, ha szeretnénk, a magokat távolítsuk el. Ezt a folyamatot kesztyűben érdemes végezni.

A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, daraboljuk fel.

Az előkészített zöldségeket aprítógépben pürésítsük, miközben megy a gép, csurgassuk hozzá az olívaolajat.

Egy serpenyőt hevítsünk fel, majd öntsünk bele kevés olajat. Az olajra szedjük rá a krémet, adjunk hozzá sót és cukrot, majd főzzük 20-25 percig a szószt.

A házi chiliszószt töltsük csatos üvegbe.

A chiliszósz hűtőben 2-3 hétig eláll, ha kamrába kerül, akkor száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon