
Házi ajvár a kamrapolcra: a füstös, sült paprika és a padlizsán a lelke

A télire eltett zöldségkrémek hatalmas kedvenceim: bármikor kéznél vannak, finomak és táplálóak is. Nincs ez másként az ajvárral sem.
Legyen az padlizsánkrém, zakuszka vagy annak egyszerűbb változata, az ajvár, mind jól jönnek azokban az időkben, amikor a nyári sütések vagy nyaralások hangulatára vágyunk, és falatoznánk valami füstös aromájú finomságot.
Ahogy az első kettőnél, úgy az ajvár esetében is lényeges, hogy a zöldségeket tűzön vagy parázson süsd, hiszen a füst legalább annyira fontos „hozzávaló”, mint az összes többi. Az elkészült zöldségkrémet mártogatósként, húsok mellé vagy kenyérre kenve is fogyaszthatod.
Ajvár

Hozzávalók 3 adaghoz
- 3 db padlizsán
- 6 db kápia paprika vagy pritamin (vagy vegyesen)
- 8 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 0.5 dl olaj (napraforgó vagy olíva)
- 1 tk citromlé
- 0.5 tk chili vagy chilipehely
Elkészítés:
Mossuk meg a paprikákat és a padlizsánokat, és sütőrácson, tűz felett, időnként megforgatva süssük meg őket. Akkor jók, ha a héjuk enyhén megfeketedett és elkezdett leválni a zöldséghúsról.
A megsült zöldségeket helyezzük egy tálba, sózzuk le őket, majd ha kellően kihűltek, szedegessük le a héjukat. Ha szükséges, öblítsük le őket, hogy ne maradjon rajtuk elszenesedett héjdarabka.
Az egészet pürésítsük le, vagy daraboljuk őket nagyon apróra.
A fokhagymát zúzzuk össze, 1-2 perc alatt dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a többi hozzávalót, és alacsony hőfokon főzzük őket 20-30 percig.
Porciózzuk őket befőttesüvegekbe, zárjuk le, majd száraz dunsztban hűtsük ki.
Tipp: ha szeretnéd fokozni a wow-hatást, akkor a receptben megadotthoz képest jóval több csípőst is tehetsz az ajvárba.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!