Házi ajvár a kamrapolcra: a füstös, sült paprika és a padlizsán a lelke

Ajvar
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A télire eltett zöldségkrémek hatalmas kedvenceim: bármikor kéznél vannak, finomak és táplálóak is. Nincs ez másként az ajvárral sem.

Legyen az padlizsánkrém, zakuszka vagy annak egyszerűbb változata, az ajvár, mind jól jönnek azokban az időkben, amikor a nyári sütések vagy nyaralások hangulatára vágyunk, és falatoznánk valami füstös aromájú finomságot.

Ahogy az első kettőnél, úgy az ajvár esetében is lényeges, hogy a zöldségeket tűzön vagy parázson süsd, hiszen a füst legalább annyira fontos „hozzávaló”, mint az összes többi. Az elkészült zöldségkrémet mártogatósként, húsok mellé vagy kenyérre kenve is fogyaszthatod.

Ajvár

Ajvar c

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 3 db padlizsán
  • 6 db kápia paprika vagy pritamin (vagy vegyesen)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 0.5 dl olaj (napraforgó vagy olíva)
  • 1 tk citromlé
  • 0.5 tk chili vagy chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a paprikákat és a padlizsánokat, és sütőrácson, tűz felett, időnként megforgatva süssük meg őket. Akkor jók, ha a héjuk enyhén megfeketedett és elkezdett leválni a zöldséghúsról.

A megsült zöldségeket helyezzük egy tálba, sózzuk le őket, majd ha kellően kihűltek, szedegessük le a héjukat. Ha szükséges, öblítsük le őket, hogy ne maradjon rajtuk elszenesedett héjdarabka.

Az egészet pürésítsük le, vagy daraboljuk őket nagyon apróra. 

A fokhagymát zúzzuk össze, 1-2 perc alatt dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a zöldségeket és a többi hozzávalót, és alacsony hőfokon főzzük őket 20-30 percig. 

Porciózzuk őket befőttesüvegekbe, zárjuk le, majd száraz dunsztban hűtsük ki.

Tipp: ha szeretnéd fokozni a wow-hatást, akkor a receptben megadotthoz képest jóval több csípőst is tehetsz az ajvárba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük