
Villámgyors, ropogós házi granola – Egészséges és tápláló reggeli

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés
A granola, vagyis a pirított müzli lényege, hogy sok-sok maggal és szárított gyümölccsel készül.
A zabpehely az az alapanyag, ami mindig van otthon, biztos vagyok benne, hogy nemcsak nálam, hanem mindenkinél. Nagyon jó sűrítőanyag, akár főzelékbe, akár liszttel keverve palacsintába. Előnye, hogy lassan felszívódó szénhidrát.
A zabpehelyből zabkását is szoktam készíteni, de valahogy jobban szeretem a ropogós állagú pelyheket. A bolti müzlik és granolák tényleg tele vannak cukorral, amitől elképesztő kalóriadúsak lesznek. És bár jól hangzik, hogy csak egy tál müzlit ettem reggelire, a kalóriabevitelt tekintve nem állunk jól. A házi granolát mézzel édesítsük, de nem kell bele túl sok, mert a szárított gyümölcsökben is van cukor.
Ez egy amolyan mindent bele recept, a hozzávalókat tegyük bele a fantáziánk szerint. Egy közepes méretű tepsiben több adag is készülhet, amelyet csatos üvegben eltehetünk, így egy jó ideig nem lesz gondunk a reggelivel.
Házi granola

Hozzávalók -+ adaghoz
- 15 dkg zabpehely
- 40 g mandula (hámozott)
- 40 g kókuszpehely
- 30 g kesudió
- 30 g mazsola
- 30 g vörösáfonya (aszalt)
- 20 g napraforgómag
- 2 ek. olaj
- 3 ek. méz
Elkészítés:
A mézet és az olajat keverjük össze. Keverjük hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a mézes keverék mindenhol bevonja. A magokat vágjuk kisebb darabokra, azt is forgassuk a zabpehelyhez. A végén a gyümölcsöket is keverjük hozzá.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szórjuk bele a keveréket, egyenletesen oszlassuk el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 15 perc alatt.
Fotó: cover: Getty Images, recept: Szász Eszter / Sóbors