Villámgyors, ropogós házi granola – Egészséges és tápláló reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A granola, vagyis a pirított müzli lényege, hogy sok-sok maggal és szárított gyümölccsel készül.
A zabpehely az az alapanyag, ami mindig van otthon, biztos vagyok benne, hogy nemcsak nálam, hanem mindenkinél. Nagyon jó sűrítőanyag, akár főzelékbe, akár liszttel keverve palacsintába. Előnye, hogy lassan felszívódó szénhidrát.
A zabpehelyből zabkását is szoktam készíteni, de valahogy jobban szeretem a ropogós állagú pelyheket. A bolti müzlik és granolák tényleg tele vannak cukorral, amitől elképesztő kalóriadúsak lesznek. És bár jól hangzik, hogy csak egy tál müzlit ettem reggelire, a kalóriabevitelt tekintve nem állunk jól. A házi granolát mézzel édesítsük, de nem kell bele túl sok, mert a szárított gyümölcsökben is van cukor.
Ez egy amolyan mindent bele recept, a hozzávalókat tegyük bele a fantáziánk szerint. Egy közepes méretű tepsiben több adag is készülhet, amelyet csatos üvegben eltehetünk, így egy jó ideig nem lesz gondunk a reggelivel.
Házi granola
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm zabpehely
- 40 gramm mandula (hámozott)
- 40 gramm kókuszpehely
- 30 gramm kesudió
- 30 gramm mazsola
- 30 gramm vörösáfonya (aszalt)
- 20 gramm napraforgómag
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
A mézet és az olajat keverjük össze. Keverjük hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a mézes keverék mindenhol bevonja. A magokat vágjuk kisebb darabokra, azt is forgassuk a zabpehelyhez. A végén a gyümölcsöket is keverjük hozzá.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szórjuk bele a keveréket, egyenletesen oszlassuk el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 15 perc alatt.
Fotó: cover: Getty Images, recept: Szász Eszter / Sóbors