Pehelykönnyű lekváros bukta házi szilvadzsemmel töltve - Így készítve lesz pihe-puha a tészta

lekvárosbukta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi, örök klasszikus a házi készítésű, foszlós tésztájú bukta, jó sok lekvárral megkenve.

Házi bukta készítésénél a légies, lágy tészta elérésére kell törekedni, amit dagasztógéppel a legjobb kidolgozni, ha azonban a konyhai eszköz nem áll rendelkezésre, kézzel 10-15 perc kemény munkával lehet hólyagos textúrájú tésztát készíteni. A begyúrt kelt tésztát meleg helyen, lefedve kell pihentetni, így fog duplájára kelni, sütés után foszlós lesz a tészta.

Ahány ház, annyi szokás, a tészta dagasztásánál van, aki menet közben olajjal vagy olvasztott vajjal locsolja meg a tésztát, majd dolgozza bele, így sokkal gyengébb lesz a tészta, de máshogy is elkészíthető - a lisztben is el lehet morzsolni a vajat, majd utána dagasztani. Ha a nagyik régi menetét követnéd, akkor a felfuttatott élesztő után az olvasztott vaj vagy olaj kerüljön a tésztába. 

A buktába bármilyen lekvár mehet, barackkal és szilvával töltve a legfinomabb, főleg házival, sütés után pedig érdemes jó sok porcukorral megszórni a még meleg péksütit.

Házi lekváros bukta

lekvárosbuktact

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 50 dekagramm liszt
  • 3.5 deciliter tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 tasak instant élesztő (7g)
  • 3 darab tojássárgája
  • 10 dekagramm vaj
  • porcukor a szóráshoz
  • tojás a kenéshez
  • ízlés szerint szilvalekvár
Recept idők

Elkészítés:

1 deciliter tejben keverjünk el 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, várjuk meg, míg felfut.

A tojássárgáját 1 evőkanál cukorral és 2,5 deciliter tejjel keverjük el.

A lisztben keverjük el a csipet sót, majd a szobahőmérsékletű vajat is morzsoljuk bele, végül a tejes tojássárgájával és a felfuttatott élesztős keverékkel dolgozzuk hólyagosra. Letakarva 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen dolgozzuk át, vékonyra nyújtsuk ki, majd vágjuk 10x10 centiméteres négyzetekre. A tésztanégyzetekre kanalazzunk ízlés szerint lekvárt, majd tekerjük fel őket. 

A buktákat helyezzük kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva 1 órát pihentessük, majd 1 darab felvert tojással vagy olvasztott margarinnal kenjük meg a tetejüket. 180 fokos, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt süssük meg őket, porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük