Így lesz a legfinomabb a sütőben sült szilvalekvár: kevés vele a macera

Nyomtatás
szilvalekvárcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szilvalekvárt kétféle módon érdemes készíteni, hagyományosan, a tűzhelyen rotyogtatva, vagy főzés előtt sütőben is megsüthetjük a gyümölcsöt.

A nagymamám lelkes befőző volt, amit csak lehetett, üvegbe zárt. Szerette a régi recepteket, amiket még az anyukájától tanult, ugyanakkor mindig nyitott volt az új technikákra. A szilvalekvárt sokáig csak tűzhelyen készítette, aztán valamilyen régi magazinban olvasta, hogy - szilva esetében - mielőtt tűzhelyre kerülne a gyümölcs, meg lehet sütni tepsiben. Miután kipróbálta az elősütést, azóta nálunk csak így készül a szilvalekvár, sokkal intenzívebb az íze.

Lekvárfőzésnél érdemes kísérletezni, különféle ízeket belecsempészni. A szilvához nagyon jól passzol a rum, pálinka, vörösbor, fahéj, csokoládé, gyümölcsök közül őszibarackkal érdemes kombinálni, de a különlegesebb ízhatás kedvéért frissen reszelt gyömbér is gazdagíthatja.

Házi szilvalekvár

szilvalekvárct

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 2 kilogramm szilva
  • 25 dekagramm cukor
  • 3 csomag lekvárzselésítő anyag
Recept idők

Elkészítés:

A receptben megadott arány 8 darab 2 deciliteres üveg megtöltéséhez elegendő.

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd tepsibe borítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 1 órára. Utána edénybe tesszük a gyümölcsöt, rászórjuk a cukrot, a nagyját leturmixoljuk, hozzákeverjük a lekvárzselésítőt és rotyogtatva főzzük, amíg fel nem forr, ezután sterilizált üvegekbe töltjük.

Az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, kihűtjük és eltesszük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon