Így lesz a legfinomabb a sütőben sült szilvalekvár: kevés vele a macera
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Illatos, narancsos-kardamomos muffin: kevert tészta különleges kivitelben
Szuper krémes céklás rizottó: a sült zöldség a titka
Mont Blanc-pohárkrém: mennyei gesztenyés desszert egyszerűen
Lassú tűzön főtt, omlós marhaszegy: a sörtől lesz különleges az íze
Ha így tárolod a vöröshagymát, sokáig eláll: biztos tippet mutatunk
Szilvalekvárt kétféle módon érdemes készíteni, hagyományosan, a tűzhelyen rotyogtatva, vagy főzés előtt sütőben is megsüthetjük a gyümölcsöt.
A nagymamám lelkes befőző volt, amit csak lehetett, üvegbe zárt. Szerette a régi recepteket, amiket még az anyukájától tanult, ugyanakkor mindig nyitott volt az új technikákra. A szilvalekvárt sokáig csak tűzhelyen készítette, aztán valamilyen régi magazinban olvasta, hogy - szilva esetében - mielőtt tűzhelyre kerülne a gyümölcs, meg lehet sütni tepsiben. Miután kipróbálta az elősütést, azóta nálunk csak így készül a szilvalekvár, sokkal intenzívebb az íze.
Lekvárfőzésnél érdemes kísérletezni, különféle ízeket belecsempészni. A szilvához nagyon jól passzol a rum, pálinka, vörösbor, fahéj, csokoládé, gyümölcsök közül őszibarackkal érdemes kombinálni, de a különlegesebb ízhatás kedvéért frissen reszelt gyömbér is gazdagíthatja.
Házi szilvalekvár
Hozzávalók 8 darabhoz
- 2 kilogramm szilva
- 25 dekagramm cukor
- 3 csomag lekvárzselésítő anyag
Elkészítés:
A receptben megadott arány 8 darab 2 deciliteres üveg megtöltéséhez elegendő.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd tepsibe borítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 1 órára. Utána edénybe tesszük a gyümölcsöt, rászórjuk a cukrot, a nagyját leturmixoljuk, hozzákeverjük a lekvárzselésítőt és rotyogtatva főzzük, amíg fel nem forr, ezután sterilizált üvegekbe töltjük.
Az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, kihűtjük és eltesszük.
Fotó: Getty Images