Házi narancslekvár karácsonyra: kicsit édes, kicsit keserű

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A narancslekvár minden szempontból kategóriájának különce: nem csak édes, hanem savanykás, sőt, egy kicsit kesernyés is, a sűrűségét a héja adja, és mindennek ellenére rengeteg cukor kell hozzá.

Mégis imádom, sőt, azt hiszem, hogy ez az egyik legizgalmasabb a dzsemek világában. Egyszerre zselés-darabos állaga, három komponensű íze nem csak egy sima vajas pirítóst változtat ünnepivé, de csokoládétortákat, süteményeket, muffinokat, sőt, salátákat és sertéssülteket is magasabb szintre emel.

Számtalan receptet kipróbáltam az évek során, és minden alkalommal kísérleteztem a cukor csökkentésével, ami ebben az egy esetben nem igazán vezet jó eredményhez. Sajnos a narancslekvár csak nagyon sok cukorral lesz finom. Ha kevesebb cukrot használunk, akkor több zselésítőszer kell hozzá, és a végeredmény keserű lesz, nem sikerül elérni a tökéletese egyensúlyt.

Persze azért ésszerű korlátok között maradhatunk, vannak például olyan brit receptek, amelyek kétszer annyi cukrot ajánlanak, mint amennyi a narancs. A lenti mennyiség éppen az a minimum, ami kell hozzá, sajnos bele kell törődni, hogy ebben a kategóriában nincs tere a diétának. A narancsdzsem kesernyés, savanykás ízű cukor.

Mielőtt nekivágunk, nagyon fontos, hogy bio narancsot szerezzünk ehhez a dzsemhez, mert a kezelt narancs héjáról lemoshatatlan a sok gombaölő és más növényvédő szer. Szerencsére már egyre több helyen kapni, én most egy teljesen átlagos szupermarketben találtam. 

Ez a dzsem nem csak őrült izgalmas, de igazán szép is, ezért üvegekbe töltve az egyik legmenőbb karácsonyi gasztroajándék lehet.

Narancsdzsem

DSC 3611

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 2 kilogramm bio narancs
  • 1.5 kilogramm cukor
  • 1.5 liter víz
  • 20 gramm pektin
Recept idők

Elkészítés:

A narancsokat megmossuk, és zöldséghámozóval lehámozzuk a héjuk sárga részét. A héjcsíkokat felaprítjuk, és egy mély lábosba tesszük, majd felöntjük a vízzel.

Ezután a narancsokat megpucoljuk, a fehér héjukat kidobjuk. A narancsgerezdeket feldaraboljuk és a lábosba tesszük. Lefedve néhány órán keresztül, vagy akár egy éjszakán át pihentetjük a keveréket.

Amikor letelt az idő, feltesszük főni. Alacsony lángon főzzük addig, míg teljesen meg nem puhul a narancshéj, majd hozzáadjuk a cukrot és 20 gramm pektint. Tovább főzzük, majd fél óra múlva elvégezzük az első tesztet. Egy kiskanálnyi dzsemet tányérra teszünk, és kirakjuk a hideg ablakba. Ha kihűlve elég sűrűnek látszik, kész. Steril üvegekbe töltjük, jól lezárjuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük