Jaffa szörp házilag: isteni narancsszörp adalékanyag-mentesen

narancsszörp
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mostanában teljesen rászoktam a házi szörpökre, főleg a málnára és a meggyre, de csak addig voltak azok a favoritok, amíg nem készítettem el ezt a narancsszörpöt.

Bár a szörp - cukortartalmánál fogva - sem tartozik a legegészségesebb italok közé, ha házilag készítjük, biztosan kihagyjuk belőle az egészségre káros adalékanyagokat, ráadásul egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint azt elsőre gondolnánk. Fanta-rajongók figyelmébe ajánlom, hogy ez a szörp szódával keverve teljesen jól reprodukálja a kedvenc üdítőjüket. 

A málnaszörpöt mindenki ismeri és szereti, na de ki emlékszik a legendás Jaffa szörpre, ami nem másból, mint narancsból készült? A Jaffa fajtájú déligyümölcs édes és lédús fajta, eredetileg Jaffa városában termett, de ma már bármilyen mediterrán országban termeszthetnek ilyen néven. 

Házi narancsszörp

narancsszörp recept

Hozzávalók 20 decihez

  • 2 kilogramm narancs
  • 1 liter víz
  • 0.5 liter cukorszirup
Recept idők

Elkészítés:

A narancsokat hámozzuk meg, szedjük gerezdekre.

Készítsük el a cukorszirupot: fél liter vízhez adjunk fél kilogramm cukrot, jól keverjük el, forraljuk pár percig.

Forrás közben adjuk hozzá a narancsot, öntsük fel 1 liter vízzel, lassú tűzön főzzük negyed órát, majd vegyük le. Botmixerrel turmixoljuk le, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, majd forraljuk fel még egyszer. 

Öntsük a szörpöt sterilizált üvegekbe, zárjuk le, hagyjuk kihűlni. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük