Így lesz tökéletes a házi piskótatekercs – Szilvalekvárral is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A piskótatekercs megunhatatlan sütemény, semmi bonyolult, mégis tökéletes a lekvár és a piskóta ízharmóniája.
Már az iskolában is ünnepnek számított, ha piskótaroládot adtak tízóraira. Azóta is a gyerekkort idézi, főleg a klasszikus baracklekváros változat.
Nemcsak lekvárral lehet megtölteni a piskótát, hanem például csokikrémmel is, de magát a tésztát is lehet ízesíteni, színezni. Azért a legtöbben mégis a lekvárosért rajonganak, hiszen az a hagyományos. Ősszel egy jó szilvalekváros például kitűnő választás, a sütemény sem lesz olyan édes.
A piskótatekercs elkészítése csak odafigyelést igényel, azért, hogy tényleg puha legyen a tészta, a tojásfehérjéből kemény habot kell verni. Miután megsült, még melegen kell feltekerni, hogy ne törjön meg. Ha kihűlt, ki lehet tekerni, megtölteni, majd újra feltekerni, és már készen is van.
Házi piskótatekercs szilvalekvárral
Hozzávalók 12 szelethez
Piskótatekercs
- 6 darab tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- szóráshoz porcukor
- 1 csipet só
Töltelék
- 100 gramm szilvalekvár
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot. A tojássárgájához keverjük hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habverővel keverjük krémesre, szinte habosra. Fontos, hogy ezt a lépést ne siessük el, mert ettől lesz levegős a piskóta. Szitáljuk bele a sütőporral kikevert lisztet, majd keverjük csomómentesre. A végén óvatosan forgassuk a habot a tésztához.
Ebbe a piskótatekercsbe házi szilvalekvár kerül, amihez itt találtok receptet.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A tésztából két tekercs lesz, vegyük félbe a tésztát, az egyik felét kenjük egy sütőpapírral lefedett tepsire. Süssük 15 percig, majd készítsük el ugyanígy a másikat is.
Ha megsült, várjunk egy keveset, majd még melegen tekerjük fel úgy, hogy lehúzzuk róla a sütőpapírt. Várjuk meg, míg kihűl, tekerjük ki, kenjük meg lekvárral, majd tekerjük fel újra. Szórjuk meg porcukorral tálalás előtt.
Fotó: Getty Images