Sütőben sült házi szilvalekvár, ami megfőzi saját magát - Ez a legjobb változat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most még nem is érzékeljük, nemsokára, ősszel és télen milyen életbevágóan fontos dolog lesz a szilvalekvár, pedig tényleg az, nélkülözhetetlen lesz, és nem is olyan sokára.

Mert kell az őszi buktákhoz, a gombócok végtelen sorához, amit a gyerekek nem igazi szilvával, hanem csakis és kizárólag lekvárral szeretnek, kell a karácsonyi flódnihoz, hókiflihez, mindenhez. 

A jó szilvalekvárhoz jó szilva is kell, érett, és sok idő, türelem és semmi cukor. Meg egy kis varázslat.

Számomra abszolút hihetetlen volt, mikor először láttam, ahogy anyukám a szilvával teli fazekat bedugja a sütőbe reggel, majd este már meg lehet kóstolni a lekvárt. Semmit nem tesz hozzá azóta sem, és voltaképpen nem is nagyon csinál vele semmit, csak mikor eszébe jut, akkor átkeveri. A szilvák saját saját magukat főzik meg.

Ez a lekvár nem olyan lesz, mint azok, amikben megáll a kanál, egy annál lágyabb, darabosabb féle, de pont ezért annyira jó, mert könnyebb, kevésbé tömény. 

Szilvalekvár

szilvalekvár - 1

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • ízlés szerint szilva
Recept idők

Elkészítés:

A kimagozott szilvát minél szélesebb lábosban (hogy jól párologjon) sütőbe tesszük. Kb. 180-200 fokon sütjük, résnyire nyitva hagyjuk a sütőajtót (a lábos füle megtartja), hogy a pára el tudjon távozni. Eleinte ráér óránként ránézni, megkavarni, de amikor sűrűsödni kezd, akkor gyakrabban. Mikor késznek gondoljuk, kivesszük a sütőből - ez lehet 6-8 óra, lehet kevesebb vagy több is aszerint, mennyire szeretnénk, hogy sűrű legyen. Amikor késznek ítéljük, üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban, azaz üres hűtőtáskákban vagy jól bebugyolálva hagyjuk lassan kihűlni.
Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük