Sütőben sült házi szilvalekvár, ami megfőzi saját magát - Ez a legjobb változat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most még nem is érzékeljük, nemsokára, ősszel és télen milyen életbevágóan fontos dolog lesz a szilvalekvár, pedig tényleg az, nélkülözhetetlen lesz, és nem is olyan sokára.

Mert kell az őszi buktákhoz, a gombócok végtelen sorához, amit a gyerekek nem igazi szilvával, hanem csakis és kizárólag lekvárral szeretnek, kell a karácsonyi flódnihoz, hókiflihez, mindenhez. 

A jó szilvalekvárhoz jó szilva is kell, érett, és sok idő, türelem és semmi cukor. Meg egy kis varázslat.

Számomra abszolút hihetetlen volt, mikor először láttam, ahogy anyukám a szilvával teli fazekat bedugja a sütőbe reggel, majd este már meg lehet kóstolni a lekvárt. Semmit nem tesz hozzá azóta sem, és voltaképpen nem is nagyon csinál vele semmit, csak mikor eszébe jut, akkor átkeveri. A szilvák saját saját magukat főzik meg.

Ez a lekvár nem olyan lesz, mint azok, amikben megáll a kanál, egy annál lágyabb, darabosabb féle, de pont ezért annyira jó, mert könnyebb, kevésbé tömény. 

Szilvalekvár

szilvalekvár - 1

Hozzávalók 1 adaghoz

  • ízlés szerint szilva
Recept idők

Elkészítés:

A kimagozott szilvát minél szélesebb lábosban (hogy jól párologjon) sütőbe tesszük. Kb. 180-200 fokon sütjük, résnyire nyitva hagyjuk a sütőajtót (a lábos füle megtartja), hogy a pára el tudjon távozni. Eleinte ráér óránként ránézni, megkavarni, de amikor sűrűsödni kezd, akkor gyakrabban. Mikor késznek gondoljuk, kivesszük a sütőből - ez lehet 6-8 óra, lehet kevesebb vagy több is aszerint, mennyire szeretnénk, hogy sűrű legyen. Amikor késznek ítéljük, üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban, azaz üres hűtőtáskákban vagy jól bebugyolálva hagyjuk lassan kihűlni.
Ezt is szeretjük