
Panzerotti, az olasz konyha töltött lángosa: sajtos töltelékkel a legfinomabb
Az olaszok híres finomsága sokféle töltelékkel készülhet, a tésztának az intenzív fűszerek is jól állnak, érdemes több változatban kipróbálni.
A lángos sajtos-tejfölös változata igazi klasszikus, amit a legtöbben strandokon, vásárokon vagy nyári fesztiválokon kóstolnak meg először. Szerencsére ez a hungarikumnak számító fogás otthon is könnyen elkészíthető.
A jó lángost ropogós szélű, belül puha tészta jellemzi, amelyre fokhagymás-tejfölös szósz és jó adag olvadó sajt kerül – ennél több nem is kell egy tökéletes nyári fogáshoz.
A tejet melegítsük fel mikrohullámú sütőben, de ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjük el benne a cukrot, és hagyjuk állni 5-10 percig, amíg felfut.
Egy másik tálba szitáljuk a lisztet, és keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a tojást, majd az élesztős tejet és a tejfölt is.
Gyúrjunk egynemű tésztát, csomagoljuk be, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább 4 órára.
A szószhoz tisztítsuk meg a fokhagymát. A lepréselt fokhagymát keverjük össze a citrom kifacsart levével, a tejföllel és a fűszerekkel, majd hagyjuk hűlni legalább fél órát.
A tésztát szedjük kis gombócokra, nyújtsuk ki kézzel, majd forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalát, kb. 10 perc alatt. Sütés közben villával szurkáljuk meg a tésztabuborékokat.
A kisült lángosokat tegyük papírtörlőre, hogy felszívja róluk a felesleges olajat.
Végezetül tálaljuk az elkészített fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, illetve ízlés szerint, sóval és borssal megfűszerezve.
Fotó, videó és recept: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu