A legfinomabb nagyiféle sárgabaracklekvár – Jól variálható, vanília vagy barackpálinka is belekerülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha csak egy lekvár van, amit elkészítenél idén, legyen az a sárgabarack, amit rengeteg módon felhasználhatsz majd a konyhában.
Beköszöntött a nyár, vele együtt pedig megérkeztek a pompás, ízletes gyümölcsök. Ilyenkor a befőzési láz is tombol, aki csak teheti, igyekszik valamilyen formában eltenni a nyár csodáit - szörp, kompót vagy befőtt készül belőlük. Az egyik legnagyobb kedvenc a sárgabarack, amit a legtöbb nagymama gondos kézzel, szerető szívvel szokott eltenni. Milyen jó is hónapok múlva leemelni a polcokról a lekvárt, egyszerűen kenyérre kenni, vagy desszertbe csempészni.
A sárgabaracklekvár rengeteg süteménybe belekerülhet - egyszerű palacsintába vagy farsangi fánkba, de még bőven sorolhatnám. Ha csak egyet tennél el idén, legyen az a sárgabarack, már csak a sokoldalúsága miatt is.
Már megszokhattátok tőlem, hogy szeretem kombinálni a recepteket, különböző ízekkel szoktam különlegesebbé tenni azt, amit az üvegbe teszek. A sárgabarack esetében pálinka vagy vanília kerülhet mellé, a gyümölcsök közül az áfonya, málna, szeder és az alma is kellemes zamatot ad a lekvárnak, de ha igazán merészek vagyunk, akkor levendula, menta, citromfű vagy rozmaring is kerülhet a gyümölcshöz.
Házi sárgabaracklekvár
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm sárgabarack
- 20 dekagramm cukor
- 1 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
A barackot megmossuk, kimagozzuk, lábasba tesszük, botmixerrel picit turmixoljuk, de tényleg csak kicsit, hagyjunk benne nagyobb gyümölcsdarabokat. Ezután a gyümölcshöz keverjük a cukrot és a lekvárzselésítőt, majd közepes lángon felforraljuk. Forrás után 2 percig főzzük, majd tiszta üvegekbe adagoljuk, rátesszük a kupakot, majd 5 percre a feje tetejére állítjuk, utána tehetjük is a kamra polcaira.
2 deciliteres üvegbe adagolva 3-4 darabot tudunk belőle eltenni.
Fotó: Getty Images