Rumos sportszelet házilag – Készítsd el a gyerekkorod kedvenc csokiját
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kevés ismertebb és népszerűbb édesség van a Sport szeletnél, ez a csoki nem csak a gyerek-, de a felnőttkort is végigkíséri.
Az első Sport szelet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitására készült. Az első csokik alufóliába voltak csomagolva, a papírjuk kívül zöld volt és Szécsényi József diszkoszvetőről mintázott figura díszítette. Ez a csoki még kézműves technikával készült. Biztos, hogy mindenki emlékszik a rum ízére, persze a csokiban csak aroma volt, de jólesett rumos csokinak hívni.
A rendszerváltás után a Kraft Jacobs Suchard svájci édesipari vállalat vásárolta meg a céget, a csoki mérete is megnőtt és a formája is más lett. Később már mindenféle ízben gyártották és az eredeti teljesen eltűnt a piacról. Sokan még mindig erre a klasszikus ízre esküsznek, amelynek a receptje persze titkos, de hozzá hasonlót otthon is készíthetsz. A retró ízek kedvelői ezt a szintén pofonegyszerű puncsgolyót vagy a szintén közkedvelt piros mogyorós csokit is elkészíthetik otthon.
Házi sportszelet
Hozzávalók 20 adaghoz
Csoki:
- 500 gramm háztartási keksz (darált)
- 4 evőkanál kakaó
- 250 gramm vaj
- 200 milliliter tej
- 200 gramm cukor
- ízlés szerint rum vagy rumaroma
Máz:
- 120 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral.
Egy lábasban a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük fel, hogy a cukor és a vaj elolvadjon. Öntsük rá a kekszes kakaóporra, majd keverjük hozzá a rumot vagy a rumaromát.
Egy téglalap alakú jénait béleljünk ki folpackkal, nyomkodjuk bele a masszát tetszőleges magasságúra. Tegyük a hűtőbe körülbelül fél órára.
Készítsük el a csokimázat. Gőz felett olvasszuk fel az étcsokit az olajjal. Kenjük rá az alapra, majd tegyük vissza a hűtőbe nagyjából egy órára, hogy megdermedjen. Meleg vízbe mártott késsel tökéletesen szeletelhető.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors