Villámgyors, sütés nélküli puncsgolyó – Házi baracklekvárral lesz az igazi
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Paradicsomos kuszkuszsaláta: sok zöldség és zöldfűszer dobja fel
Pihe-puha túrós muffin: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tésztabatyu krumplival töltve: zsírtól omlós a tészta
Villámgyors kakaós amerikai palacsinta: a reggelek sztárja lesz
Így süsd és főzd helyesen a zöldségeket: 6 módszert mutatunk
Akár maradék piskótával, akár babapiskótával is készítheted ezt a pofonegyszerű puncsgolyót.
A puncsos édességek nagyon szerethetők, a rózsaszín mázzal bevont sütemények minden cukrászdában kaphatóak. A sütemény alapja a rum, általában már a piskótát is ebbe mártják bele, a tetejére pedig rózsaszín fondant kerül. A piskóta szinte tocsog a rumos cukorsziruptól, a tömény édes íz szinte kötelező.
Kicsit eltérve a megszokott cukrászdai ízektől, a cukrot baracklekvárral lehet helyettesíteni, és máris nem lesz olyan émelyítő a végeredmény. Főleg, hogy ezek a golyók csak ízvilágban emlékeztetnek a puncsra, a rózsaszín fondant kimarad, a piskótát pedig darált babapiskóta helyettesíti. A végeredmény egy villámgyorsan, sütés nélkül készült desszert, amely biztosan nagy sikert fog aratni.
Puncsgolyó
Hozzávalók 10 adaghoz
- 250 gramm babapiskóta
- 80 gramm porcukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 200 gramm sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 50 milliliter víz
- 1 kávéskanál rumaroma
- elhagyható mazsola
Elkészítés:
A babapiskótát daráljuk le. Egy kis részét majd félre kell tenni, mert abba kell belehempergetni a golyókat.
Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, majd kanalazzuk bele a lekvárt és a cukrot. Aki szereti a mazsolát, most tegye bele, én kihagytam. Tegyük fel a tűzhelyre és kevergetve addig melegítsük, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kakaót, a vaníliakivonatot, majd a rumaromát. Várjuk meg, amíg kihűl.
Keverjük össze a megdarált babapiskótával, gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük meg őket a maradék darált babapiskótában.
Akkor lesz igazán finom az édesség, ha egy pár órát állni hagyjuk.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!