Villámgyors, sütés nélküli puncsgolyó – Házi baracklekvárral lesz az igazi

puncsgolyó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akár maradék piskótával, akár babapiskótával is készítheted ezt a pofonegyszerű puncsgolyót.

A puncsos édességek nagyon szerethetők, a rózsaszín mázzal bevont sütemények minden cukrászdában kaphatóak. A sütemény alapja a rum, általában már a piskótát is ebbe mártják bele, a tetejére pedig rózsaszín fondant kerül. A piskóta szinte tocsog a rumos cukorsziruptól, a tömény édes íz szinte kötelező.

Kicsit eltérve a megszokott cukrászdai ízektől, a cukrot baracklekvárral lehet helyettesíteni, és máris nem lesz olyan émelyítő a végeredmény. Főleg, hogy ezek a golyók csak ízvilágban emlékeztetnek a puncsra, a rózsaszín fondant kimarad, a piskótát pedig darált babapiskóta helyettesíti. A végeredmény egy villámgyorsan, sütés nélkül készült desszert, amely biztosan nagy sikert fog aratni. 

Puncsgolyó

puncsgolyó recept ok

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 250 gramm babapiskóta
  • 80 gramm porcukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 200 gramm sárgabaracklekvár
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 50 milliliter víz
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • elhagyható mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A babapiskótát daráljuk le. Egy kis részét majd félre kell tenni, mert abba kell belehempergetni a golyókat. 

Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, majd kanalazzuk bele a lekvárt és a cukrot. Aki szereti a mazsolát, most tegye bele, én kihagytam. Tegyük fel a tűzhelyre és kevergetve addig melegítsük, amíg a cukor el nem olvad. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kakaót, a vaníliakivonatot, majd a rumaromát. Várjuk meg, amíg kihűl. 

Keverjük össze a megdarált babapiskótával, gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük meg őket a maradék darált babapiskótában. 

Akkor lesz igazán finom az édesség, ha egy pár órát állni hagyjuk. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük