Házi szezámszelet: se tartósítószer, se glükózszirup nincs benne
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Néha olyan jól esik munka, tanulás vagy akár filmnézés közben nassolni valami finomságot
Ilyenkor legtöbbször csokikhoz, cukrokhoz, chipsekhez nyúlunk, pedig 15 perc alatt elkészíthetjük ezt a nasit, ami nemcsak finom, hanem egészséges is.
Nagyon gyorsan elkészíthető finomság: mindent felolvasztunk, összekeverünk, majd kiöntünk egy munkalapra. A cukor, a méz és a szezámmag mellett még egy kis vaníliaaroma és szerecsendió is előkerül, ezek bolondítják meg ezt az amúgy nagyon egyszerű receptet.
A hozzávalók között szerepel a szódabikarbóna is, de tényleg van létjogosultsága ebben a receptben. A szezámmagos szelet nagyon könnyen megkeményedik, tömör és szinte haraphatatlan lesz, viszont a szódabikarbóna kicsit levegőssé teszi a masszát, apró buborékokat képez, ezáltal könnyebbé teszi a nassolnivalót.
Vigyázzunk a massza kiöntésénél, borzasztóan forró, könnyen égési sérüléseket tud okozni. Akármennyire is szeretnénk, ne együnk belőle addig, amíg ki nem hűl, csak akkor tudjuk darabolni, ha már teljesen megkötött.
Szezámmagos nassolnivaló
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.75 bögre kristálycukor
- 0.25 bögre méz
- 1 csipet só
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1 evőkanál víz
- 1 bögre szezámmag
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál vaj
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
2. Közben a szezámmagot pirítsuk meg egy pár perc alatt egy serpenyőben, hogy aranybarna színt kapjon.
3. Keverjük a szezámmagot a cukros keverékbe.
4. Főzzük egy 5-10 percig, amíg karamellizálódni nem kezd a cukor és barnás színt nem kap a massza.
5. Vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a vaníliaaromát és a vajat. Ha a vaj elolvadt benne, akkor mehet hozzá a szódabikarbóna is.
6. Öntsük ki egy sütőpapírral fedett tálra a masszát, várjuk meg, míg kihűl és megköt, majd törjük darabokra. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: Shutterstock