Mutatós és nagyon finom tökmagos pogácsa: a tészta sokáig puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szép nagyra nőtt pogácsa titka a türelem, hagyd pihenni a tésztát, meglásd, hálás lesz érte.
Annyiféle pogácsa van, egyik finomabb, mint a másik. A készítésükhöz idő és türelem szükséges, a tésztának kötelező pihennie, attól lesz igazán finom és nő szép nagyra. Ahhoz, hogy szép réteges legyen, hajtogatni sem árt, igaz, ezt a folyamatot ki is hagyhatod, ha időszűkében vagy.
A tejfölnek hála puha a tészta, a kellemes, rugalmas textúrát napokig megőrzi, már ha marad belőle. Én most csak a pogácsa tetejére szórtam tökmagot, vegyítve napraforgóval, de a tésztába is csempészhetsz durvára darálva.
Házi tökmagos pogácsa
Hozzávalók 45 darabhoz
Tészta:
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 14 g instant élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 200 g tejföl
- 20 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 25 dkg tökmag, napraforgómag
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, fedjük le, várjuk meg, míg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, tojást, tejfölt, olvasztott vajat és a felfutott élesztőt, dolgozzuk egybe, akkor jó, mikor a tészta elválik az edény falától.
A begyúrt tésztát lefedve, meleg helyen, 1-2 óráig pihentessük, amíg a duplájára dagad.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk 1-2 cm vastagra, utána pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsákat rakjuk lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással a tetejüket, utána szórjuk meg ízlés szerint tökmaggal.
A pogácsákat fedjük le és még 30 percig pihentessük, majd toljuk 180 fokos sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sülnek.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors