Ne dobd ki a sütőtök magját – Pillanatok alatt kész a ropogtatnivaló

tökmag
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökmagropogtatás ugyanúgy hozzátartozik a téli esték hangulatához, mint a forró tea kortyolgatása.

A pirított házi tökmagot nemcsak magában, tévénézés vagy olvasás közben rágcsálhatod, hanem krémlevesekre is szórhatod feltétnek. Ehhez a gyömbéres sárgarépa-krémleveshez például szuperül illik.

A tökmag nagyon egészséges, gazdag telítetlen zsírokban, van benne B-, D-, E-vitamin, valamint magnézium, kálium, szelén, cink és réz. Ha tele vagy otthon magvakkal, akkor érdemes megsütnöd ezt a zabpehelykenyeret is, tuti energiabomba. A pirított tökmag tökéletes kiegészítője lesz a hűvös és sötét estéknek, egy pohár forró teával kiegészítve.

Pirított tökmag

pirítotttökmag2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm tökmag
  • 2 evőkanál vaj (olvasztott)
  • 1.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

Mielőtt nekiállunk a sütésnek, érdemes megvárni, míg megszárad a tökmag, ne akkor süssük, mikor frissen kiszedtük a tökből.

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. 

A sütőtökből kikanalazott magot tisztítsuk meg a sütőtök rászáradt húsától. Terítsük ki egy tepsire. Az olvasztott vajat keverjük össze a sóval és a fokhagymaporral.

Tegyük egy tálba a magokat, öntsük rájuk a vajas keveréket, és jól forgassuk össze. Terítsük szét egy tepsin a magokat, kicsit még szórjuk meg sóval, majd süssük 45 percig, amíg nem kezdenek el felpúposodni. Sütés közben néha rázogassunk egyet rajtuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük