
Így készül a legropogósabb házi zabkeksz
17
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Gyerekek függenek tőle, felnőttek imádják, a bolti mégis száraz, túlédesített vacak. Muszáj legalább néha nekiállni házilag kekszeket gyártani, mert összehasonlíthatatlanul jobb lesz a saját változtatunk, ráadásul millió módon variálható.
Ha édesség is, legalább rostban és tápanyagokban gazdag legyen, adjon energiát, amivel elpörög a gyerek még néhány órát a játszótéren, amitől új erőre kap a fáradt iskolás leharcolt agya, mert az üres kalóriás édességek nem képesek erre. A zab tényleg működőképes eszköz erre a célra, kásában reggeli, kekszben pedig cipelhető energiaforrás.
A lenti alapreceptet lehet turbózni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel egészen apróra vágva, a liszt egy részét cserélhetjük darált mogyoróra, dióra, mandulára, kókuszra, aszerint, mi van otthon vagy milyen ízre vágyunk.
Ropogós házi zabkeksz

Hozzávalók 20 adaghoz
- 170 gramm zabpehely
- 170 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 deciliter tej
Elkészítés:
A vajat elmorzsolom a liszt, zabpehely, só, szódabikarbóna és cukor keverékével, majd annyi tejet adok hozzá, hogy összeálljon a massza. Becsomagolom és fél órát pihentetem a tésztát a hűtőben. Körülbelül fél centiméter vastagságúra nyújtom, és egy pogácsa szaggatóval kis kekszeket szaggatok belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom. 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt sülnek meg.
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors