Kívül ropogós, belül krémes hercegnő burgonya: parmezán gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint azt elsőre gondolnánk, mégis látványos és ízletes köret lesz a végeredmény.
Sokkal látványosabb, mint a sima krumplipüré, de nem sokkal bonyolultabb az elkészítése - ha kész a selymes püré, habzsákba kell tölteni, halmokat nyomni belőle a tepsire, majd aranybarnára sütni. Ennyivel kerül több időbe és munkába, mégis sokkal szebb és - a parmezánnak hála - finomabb végeredményt kapunk.
A hercegnő burgonya alapja annyiban tér el a sima pürétől, hogy tejszínnel, vajjal és tojássárgájával készül. Mivel tepsiben sül pirosra, a tojás is kap hőkezelést, és mind állagban, mind ízben sokat dob az összhatáson.
Hercegnő burgonya
Hozzávalók 12 darabhoz
Hercegnő burgonya:
- 1350 gramm burgonya
- 80 milliliter tejszín
- 4 evőkanál vaj
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 3 darab tojássárgája
Tetejére:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál parmezán
Elkészítés:
A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk kockákra. Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt. Ha kész, szűrjük le, tegyük félre.
A főtt burgonyát daráljuk le, vagy törjük össze krumplinyomóval. Keverjük bele a puha vajat, majd öntsük hozzá a tejszínt, a parmezánt, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Egyesével keverjük bele a tojássárgákat. Mikor homogén a püré, töltsük habzsákba.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Nyomjunk a püréből csillagcsövön keresztül kb. 7 centiméter átmérőjű, 5 centiméter magas halmokat, hagyjunk köztük 5 centiméter helyet - természetesen kisebbeket is készíthetünk. Tegyük őket a fagyasztóba 15 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vegyük ki őket a hűtőből, kenjük meg a tetejüket olvasztott vajjal és szórjuk meg parmezánnal.
Kb. 20 percig süssük őket, amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images