Selymes, krémes szilvaleves, amit már a színe miatt is érdemes megfőzni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a leves egyértelmű bizonyítéka annak, mennyire sokat számít az ételek külleme. Amikor egy étel ilyen hihetetlenül szép színű, mint ez a lila leves, teljesen mindegy, ki-hogyan viszolyog a gyümölcslevesek intézményétől, mindenki meg fogja kóstolni.

A hideg szilvaleves szókapcsolat halllatán gyerekek és felnőttek egyaránt olyan fejet vágtak az asztal körül, mint akik citromba haraptak. Aztán meglátták a rajzfilmbe illően, már-már lehetetlenül szép színű lila levest, és mindannyian kértek belőle.

Bár a legtöbb hideg gyümölcslevest egyszerűen turmixolni szoktam, ezt mégis egy picit főztem, de csak egy egészen picit, hogy lágyuljon, és könnyebben elvigye a turmixgép.

Sőt, a sima állag elérése érdekében kivételesen a héját is lehúztam, ezért egy hajszálnyival több munkát igényel ez a leves, mint a többi, de nagyon megéri, ezektől a lépésektől lesz annyira selymes az állaga és valószínűtlenül szép a színe. A közhiedelemmel ellentétben szerintem sem liszt, sem tejtermék nem szükséges hozzá, éppen attól lesz olyan sima állagú, hogy ezeket elhagyjuk. 

Hideg szilvaleves

szilvaleves-kis

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm szilva
  • ízlés szerint fahéj
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat leöntjük forró vízzel, pár percig állni hagyjuk, leöntjük róla a vizet, leöblítjük hideggel és lehúzzuk héját. Felöntjük annyi vízzel, amenniy éppen ellepi, amihez adunk egy kis cukrot, fahéjat és ha szeretjük, pár szem szegfűszeget is - de arra vigyázzunk, hogy ezeket távolítsuk el turmixolás előtt. Felforraljuk, pár percig főzzük, leturmixoljuk, majd egy kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. Újra összerottyantjuk, és elzárjuk alatta a lángot. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor édesítetlen keményre vert tejszínhabot adhatunk hozzá.
Címkék:

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük