Selymes, krémes szilvaleves, amit már a színe miatt is érdemes megfőzni
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Ez a leves egyértelmű bizonyítéka annak, mennyire sokat számít az ételek külleme. Amikor egy étel ilyen hihetetlenül szép színű, mint ez a lila leves, teljesen mindegy, ki-hogyan viszolyog a gyümölcslevesek intézményétől, mindenki meg fogja kóstolni.
A hideg szilvaleves szókapcsolat halllatán gyerekek és felnőttek egyaránt olyan fejet vágtak az asztal körül, mint akik citromba haraptak. Aztán meglátták a rajzfilmbe illően, már-már lehetetlenül szép színű lila levest, és mindannyian kértek belőle.
Bár a legtöbb hideg gyümölcslevest egyszerűen turmixolni szoktam, ezt mégis egy picit főztem, de csak egy egészen picit, hogy lágyuljon, és könnyebben elvigye a turmixgép.
Sőt, a sima állag elérése érdekében kivételesen a héját is lehúztam, ezért egy hajszálnyival több munkát igényel ez a leves, mint a többi, de nagyon megéri, ezektől a lépésektől lesz annyira selymes az állaga és valószínűtlenül szép a színe. A közhiedelemmel ellentétben szerintem sem liszt, sem tejtermék nem szükséges hozzá, éppen attól lesz olyan sima állagú, hogy ezeket elhagyjuk.
Hideg szilvaleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm szilva
- ízlés szerint fahéj
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors