Meseszép hólabda sok krémmel és csokis tetővel: senki nem bír ellenállni a süteménynek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hólabda vagy kozáksapka? A két néven elhíresült sütemény már a megjelenésével leveszi az embert a lábáról.
A hólabda a sátras lagzik nagy kedvence. A mutatós süti elkészítése időigényes, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig rabul ejt. Bátran kijelenthető, ez az egyik legfinomabb kókuszos sütemény.
Az édesség kókuszreszelékbe hempergetve híresült el, később azonban az ügyes kezű cukrászok előszeretettel vonták be a korongok tetejét csokival, sőt olyan változattal is találkozni, hogy egy szem drazsé is helyet kap a tetőn. A finomság torta formájában is készülhet, így bármilyen jeles alkalom éke lehet ez a desszert. Mindegy, milyen formában alkotod meg, a tölteléket ne spórold ki belőle, a krémtől lesz igazán finom!
Hólabda csokis tetővel
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 8 darab tojás
- 30 dkg porcukor
- 8 evőkanál forró víz
- 25 dkg liszt
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 2 evőkanál holland kakaópor
Krém:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál liszt
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg kókuszreszelék
- kókuszreszelék a forgatáshoz
Tetejére:
- 100 g ét- vagy tejcsoki
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Krém:
A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe.
A pépesre főtt krémet hűtsük ki.
Miközben a krém hűl, a porcukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez az 5 dkg kókuszreszelékkel együtt.
Töltés:
A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe.
Csokis tető:
A csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.
Fotó: Getty Images