Kiadós, sűrű húsgombócleves sok zöldséggel – Így készítve nem fog szétesni a gombóc

hglcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldséges húsgombócleves az egyik legfinomabb melengető fogás, amit rengeteg módon tehetünk izgalmassá.

A zöldségeket nem szabad sajnálni a levesből, bár mivel húsgombóc is kerül bele, sokan csak répával készítik, majd a végén jó sok petrezselyemmel megszórják. Nos, így is finom, de szerintem akkor a legjobb, ha minél bőkezűbben bánunk a zöldségekkel. Érdemes szezonnak megfelelően használni a zöldeket, például nyáron zsenge zöldborsót, snidlinget érdemes a levesbe tenni, ősszel, télen répa, gumós zeller, karalábé és krumpli kerülhet bele, de ha különlegesebben szeretnénk készíteni, tárkonnyal és tejszínnel bolondítsuk.

A gombócok gyúrásához sokan zsemlemorzsát használnak, így nem esnek szét a levesben. Én is többnyire így szoktam készíteni, de a múltkor kicsit változtattam rajta, kihagytam a morzsát, a gombócokat lisztbe forgattam, majd megpirítottam őket serpenyőben, csak utána tettem a levesbe. A hús így szép színt kapott, nem esett szét, illetve belefőtt a levesbe az a kis pörzsanyag, amit a gombócok sütésével értünk el, plusz ízt adott neki, érdemes kipróbálni.

Húsgombócleves

hglct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 darab sárgarépa
  • 1 fej karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • olaj kevés
  • 2 darab krumpli
  • 30 dekagramm darált hús (sertés, marha vagy csirke)
  • só és bors ízlés szerint
  • liszt kevés
  • 1 darab tojás
  • 1.5 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst sóval és borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, összedolgozzuk. Nedves kézzel formázzunk tetszőleges méretű húsgombócokat a masszából. Forgassuk kevés lisztbe a húsgolyókat, utána forró serpenyőben, kevés olajon picit forgassuk meg őket, épp csak annyira, hogy egy kis színt kapjanak a gombócok.

A hagymát vágjuk finomra, a többi zöldséget tetszőlegesen daraboljuk fel.

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, karalábét, felöntjük 1,5 liter vízzel, majd a húsgombócokat és a krumplit is a levesbe tesszük, 25-35 percig főzzük, finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük