Hagyományos erdélyi paradicsomos káposzta - Rengeteg hússal készül

paradicsomos kaposzta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi lenne, ha a paradicsomos káposzta nem hússal kísérve készülne, hanem benne főne a hús?

A paradicsomos káposztát általában főzeléknek képzeljük el, amit hússal, tipikusan fasírttal vagy oldalassal együtt eszünk. Megszokott menzai étel, sokan nem szeretik, de aki mégis, az nagyon.

Épp ezt szeretem a legjobban az Erdélyi Lakoma című receptgyűjteményben: teljesen megszokott ételek szerepelnek benne, de kicsit másképpen. Csak egészen apró elemekben különböznek azoktól, amikkel minden nap találkozunk, mégis egészen más lesz tőlük a végeredmény. Itt is csak annyi történik, hogy a paradicsomos káposzta sok hússal, szalonnával és kolbásszal együtt fő, így zsírosabb, laktatóbb egytálétel lesz a főzelékből.

Húsos paradicsomos káposzta

paradicsomos kaposzta kis

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm fejes káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 gramm húsos szalonna
  • 100 gramm füstölt kolbász
  • 500 gramm sertéslapocka
  • 7 deciliter passzírozott paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A húst felkockázzuk. A káposztát csíkokra vágjuk. 

Egy nagy lábosban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, hozzákeverjük a hagymát és megpároljuk. Beletesszük a felkarikázott kolbászt, majd a húst is hozzáadjuk. Sózzuk és körbepirítjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a káposztát és felöntjük a paradicsommal. Alaposan elkeverjük, kissé sózzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden meg nem puhul.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük