
Hagyományos erdélyi paradicsomos káposzta - Rengeteg hússal készül

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Édeskrumplis-cukkinis falatkák sütőben sütve: olajszag nélkül készül

Pihe-puha csokis kuglóf: csak keverd egybe a hozzávalókat

Próbáld ki Meghan Markle koktélparadicsomos tésztáját: olcsó és finom

Így távolítsd el a vörösborfoltot: 5 bevált tippet mutatunk

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás
Mi lenne, ha a paradicsomos káposzta nem hússal kísérve készülne, hanem benne főne a hús?
A paradicsomos káposztát általában főzeléknek képzeljük el, amit hússal, tipikusan fasírttal vagy oldalassal együtt eszünk. Megszokott menzai étel, sokan nem szeretik, de aki mégis, az nagyon.
Épp ezt szeretem a legjobban az Erdélyi Lakoma című receptgyűjteményben: teljesen megszokott ételek szerepelnek benne, de kicsit másképpen. Csak egészen apró elemekben különböznek azoktól, amikkel minden nap találkozunk, mégis egészen más lesz tőlük a végeredmény. Itt is csak annyi történik, hogy a paradicsomos káposzta sok hússal, szalonnával és kolbásszal együtt fő, így zsírosabb, laktatóbb egytálétel lesz a főzelékből.
Húsos paradicsomos káposzta

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm fejes káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 100 gramm húsos szalonna
- 100 gramm füstölt kolbász
- 500 gramm sertéslapocka
- 7 deciliter passzírozott paradicsom
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A húst felkockázzuk. A káposztát csíkokra vágjuk.
Egy nagy lábosban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, hozzákeverjük a hagymát és megpároljuk. Beletesszük a felkarikázott kolbászt, majd a húst is hozzáadjuk. Sózzuk és körbepirítjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a káposztát és felöntjük a paradicsommal. Alaposan elkeverjük, kissé sózzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden meg nem puhul.
Fotók: Ács Bori/Sóbors