Hússal és zöldségekkel töltött tavaszi tekercs házilag: rétestésztából is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ízletes tekercsekből érdemes dupla adagot készíteni, annyira finomak, hogy nem lehet őket abbahagyni.
Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de megéri a belefektetett munkát, nagy öröm lesz falatozni. A tekercseket mindenképp érdemes nagyobb adagban készíteni, mert le is lehet fagyasztani a finomságot. Ha a mélyhűtőbe szánod, akkor tilos tojással lekenni a csomagokat!
A tavaszi tekercset brick- vagy rétestésztából is elkészítheted. A brick tészta nagyon vékony, keleti és delikát üzletekben is beszerezhető, de ha nem találnál, a rétestészta is tökéletes lesz. A töltelék állhat csak zöldségből, ha azonban igazán bőségesre szeretnéd, akkor főtt vagy pirított hús kerüljön bele, ez lehet csirke vagy kacsa is.
Húsos, zöldséges tavaszi tekercs
Hozzávalók 30 darabhoz
Tekercs:
- 300 gramm rizstészta
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab kaliforniai paprika
- 0.5 fej káposzta
- 300 gramm csirkehús (főtt hús)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
- 10 lap rétestészta
- 1 darab tojás
- olaj a tészta kenéséhez és sütéséhez
Mártogatós:
- 100 gramm ketchup
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 kis darab gyömbér (reszelve)
- 1 csipet porcukor
Elkészítés:
A rizstésztát a csomagoláson írtak szerint főzzük ki.
A megtisztított zöldségeket a lehető legvékonyabban vágjuk fel, kivéve a fokhagymát.
A főtt húst szintén vékony darabokra vágjuk fel.
Fogjunk egy réteslapot, terítsük ki, majd vágjuk fel hosszában három egyenlő részre, erre fogjuk a tölteléket kanalazni. A tésztát enyhén kenjük meg olajjal, a széleit felvert tojással, majd a rizstésztából, a zöldségekből és a húsból ízlés szerint pakoljunk a tésztára. A szójaszószt a zúzott fokhagymával és a kínai fűszerkeverékkel keverjük egybe, majd ízlés szerint csorgassunk belőle a töltelékre. A tészta széleit hajtsuk be, majd tekerjük fel.
A tekercseket kenjük meg a felvert tojással, majd bő forró olajban süssük aranybarnára körülbelül 3-4 perc alatt. A tekercsek sütőben is elkészülhetnek, fektessük őket a tepsire, majd enyhén kenjük meg őket olajjal és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre 15-20 perc alatt.
A szósz hozzávalóit keverjük össze alaposan, hogy a porcukor rendesen feloldódjon. A tekercsek mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images