Így készül az omlós, puha, illatos húsvéti gyümölcskenyér: alig van vele munka

gyümikenyér
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cottage cheese-nek hála több napig puha marad a finom sütemény, ráadásul bármilyen aszalt gyümölccsel felturbózhatjuk.

Nagyon egyszerű a gyümölcskenyér elkészítése, igaz, kicsit időigényes, viszont a tényleges munka körülbelül 5 perc vele. A recept különlegessége, hogy cottage cheese kerül a tésztába - helyettesíthető túróval is -, ettől picit puhább, szaftosabb lesz a végeredmény.

Az aszalványok beáztatása

Nagyon fontos, hogy az aszalt gyümölcsöket folyadékba kell áztatni a sütés előtt, így megszívják magukat, sokkal szaftosabb lesz tőlük a tészta. Sima víz is megfelel erre a célra, de gyümölcslébe is lehet őket tenni - narancs- vagy baracklé nagyon jól passzol hozzájuk -, vagy akár rumba, kókuszrumba is, ha picit ütősebb végeredményt szeretnénk.

Húsvéti gyümölcskenyér

gyümikenyér2

Hozzávalók 16 szelethez

  • 0.5 bögre aszalt vörösáfonya
  • 0.25 bögre kandírozott ananász
  • 0.25 bögre kandírozott papaya
  • 1 bögre mazsola
  • 1 bögre aszalt sárgabarack
  • 1 bögre vaj (225 gramm)
  • 1 és negyed bögre cukor
  • 0.5 bögre cottage cheese (120 gramm)
  • 4 darab tojás
  • 2.5 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál rum
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk mérni a hozzávalókat.

Az aszalt gyümölcsöket áztassuk vízbe - vagy gyümölcslébe, rumba - egy órára, majd szűrjük le. A nagyobb darab gyümölcsöket vágjuk össze.

A lisztet és a sütőport keverjük össze.

Egy tálban keverjük habosra a vajat, cukrot, cottage cheese-t, vaníliát és rumot. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, alaposan keverjük össze.

Adjuk hozzá a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöket, keverjük bele. Keverjük hozzá a sütőporos lisztet is. 

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Az egyneműre, csomómentesre kevert masszát öntsük egy kivajazott, lisztezett kenyérformába.

Kb. 1 óráig süssük a gyümölcskenyeret, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük