IR-kompatibilis kókusztekercs, de az íze olyan, mint az eredetinek
Lehet ám teljes kiőrlésű háztartási kekszet kapni!
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A sütés nélkül készíthető sütemények, megfigyelésem szerint mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek. Nem csak azoknál, akik eszik, hanem a készítőiknél is. A kókusztekercs alacsony szénhidráttartalmú, IR- és fogyókúra kompatibilis verziója következik.
Ez a süti az sima kókusztekercs gyorsan felszívódó szénhidrátoktól megfosztott változata. Vagyis, dehogy fosztottuk meg, csak jobbra cseréltük. Igaz, a teljes kiőrlésű keksz egy kicsit másképp viselkedik, mint a fehér lisztes, cserében szervezeten belül is másképp fog.
Korántsem tudományos megfigyelésem szerint, a cukortól és a fehér liszttől lassan és alattomosan olyan szép nagyra lehet hízni, hogy az ember már a farmerei elajándékozásán töri a fejét (minek nézze, ha úgysem tudja felvenni). Ellenben, ha a kritikus alapanyagokat lassú felszívódásúra, vagy szénhidrátmentesre cseréljük, visszafordíthatjuk a megindult negatív folyamatokat.
A család nem fogja észrevenni a különbséget
Mindent egybevetve, aki szereti a kókusztekercset, az ezt a mentes verziót is szeretni fogja, és aki tud kókusztekercset csinálni, az ezt is képes elkészíteni. Habár akkor is sikerülni fog, ha most próbálod először. Lényeg, hogy a barna massza kezes hajlékony állagú legyen, hogy ne törjön el tekerés közben.
IR-barát kókusztekercs
Hozzávalók 8 adaghoz
- 50 dekagramm teljes kiőrlésű háztartási keksz (a Detki gyárt ilyet)
- 20 dekagramm xilit (vagy ennyi cukornak megfelelő más édesítő)
- 3 dekagramm keserű kakaópor
- 1 evőkanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 3 deciliter langyos tej
- 2 evőkanál rumaroma
- 10 dekagramm A krémhez vaj
- 15 dekagramm xilit (vagy ennyi cukornak megfelelő más édesítőszer)
- 3 evőkanál vaníliakivonat
- 10 dekagramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy sütőpapírt vagy szilikonos lapot megszórunk egy maréknyi kókuszreszelékkel, és kinyújtjuk rajta a tésztát, nagyjából akkorára, mint egy tepsi.
A megadott hozzávalókból, és a maradék kókuszreszelékből kikeverjük a krémet, és rákenjük a barna lapra.
A sütőpapír segítségével elkezdjük feltekerni. Félúton megállunk, és a tekercs mellett elvágjuk a tésztát. Ebből lesz a másik tekercs. Ha nem vágjuk félbe, az is jó, de akkor egy gigászi anakondát kapunk.
A kész tekercseket sütőpapírba csomagolva hűtőben megdermesztjük, majd szeleteljük.