Szalonna és kelkáposzta gazdagítja az ír krumplipürét: a gazdag köret magában is laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ír krumplipüré bőséges, tele van pakolva finomságokkal, sokkal több, mint köret, egytálételként is lehet kínálni.
A krumplipüré az egyik legkedveltebb köret, krémesre törve ellenállhatatlan. Az egyszerű finomság bátran cifrázható, lehet tanulni az írektől, mivel is érdemes felturbózni.
Az ír változatban a krumplis egytálba összetört vajas burgonya, pirosra sült szalonna, hagyma és kelkáposzta kerül. A laktató finomság ma köretként hódít, párolt hal mellé tökéletes választás. Ha szeretnéd, húsmentesen is készülhet a krumplis finomság, ha pedig épp ellenkezőleg, a húsimádók közé tartozol, kolbászt is használhatsz szalonna helyett vagy mellett.
Ír krumplipüré
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- só és bors ízlés szerint
- 4 szelet szalonna
- 20 dekagramm kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dekagramm vaj
- 0.5 deciliter tej
- 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A megtisztított krumplit karikázzuk fel vagy vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára.
Míg a krumpli fő, a szalonnát kockázzuk fel, serpenyőben pirítsuk le saját zsírján. A lepirult szalonnát szedjük ki tányérra, tegyük félre.
A hagymát vágjuk finomra, a szalonna zsírján dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a finomra vagy csíkokra vágott kelkáposztát.
A krumplit szűrjük le, vajjal és tejjel törjük krémes állagúra, utána adjuk hozzá a szalonnát és a hagymás kelkáposztát. A gazdag pürét kóstoljuk, sóval és borssal ízesítsük, ha szeretnénk, finomra vágott petrezselyem is kerülhet bele.
Fotó: Getty Images