Pácban érlelt, omlós sertésnyárs: az egyik legjobb nyári grillétel
A szaftos sertéstarja grillezve, nyárson sütve fenséges. Érdemes pácolni, hogy omlós legyen.
Ahogyan fasírt is számtalan módon készülhet – töltve, mázzal, zöldfűszerekkel –, úgy a húsgolyónak is rengeteg változata létezik.
A japán verzió, a tsukune, attól különleges, hogy darált csirkecomb az alapja, illetve fűszerezésében is eltér az általunk megszokottól, ugyanis gyömbér, szójaszósz és a japánok híres itala, szaké ízesíti. Ha nem tudod beszerezni ezt az alkoholt, sherryvel vagy mirinnel helyettesítheted, ha pedig minden kötél szakad, rizsecetet keverj össze egy kevés vízzel, azzal pótold.
Mivel csirkecomb az alapja, szaftos lesz, de csirkemellből is elkészíthető, viszont akkor mindenképp adj hozzá darált csirkebőrt is, hogy meglegyen benne a zsiradék.
A kész húsgolyót a máz koronázza meg, ez szójaszószból, mirinből és cukorból áll össze, és a grillen sül rá a tsukune-ra. Ha nincs mirined, avagy rizsborod, ahelyett is használhatsz rizsecetet, de akkor egy picit emeld meg a cukor mennyiségét is, hogy pótold az édes ízeket.
A szósz hozzávalóit tegyük egy kis lábasba, melegítsük össze. Amikor forr, vegyük kicsire a lángot, majd gyöngyözve főzzük 4-5 percig, míg a felére redukálódik.
A csirkecombfilét daráljuk le, vagy aprítógéppel vágjuk egészen apróra, szinte pépesre. Adjuk hozzá a sót.
A hagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
A szakén kívül adjunk miden hozzávalót a húshoz, dolgozzuk egybe a masszát. Adjunk hozzá kb. 1 evőkanálnyi szakét, nem biztos, hogy mindre szükség lesz, ha nagyon puha, nehezen formázható a massza, ne öntsük bele az összeset.
Forraljunk bő vizet egy lábasban.
Formázzunk golyókat a húsmasszából, majd dobjuk őket a lobogó vízbe, főzzük őket 5-7 percig, míg belül is átfőnek. Valószínűleg, több adagban kell majd főzni. Amikor feljönnek a víz felszínére, készen vannak.
Forrósítsuk fel a grillt magas fokozaton, olajozzuk le a rácsot. Húzzunk 3-4 golyót egy nyársra, kenjük le őket a szójás-mirines szósszal, majd tegyük a forró grillre. Oldalanként 1-2 percig süssük, míg a máz szépen rápirul a külsejére. Ha szükséges, közben kenegessük a mázzal.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu