Jé, a falafelt otthon is el lehet készíteni, és nem is nehéz
Házi falafel és tahini recept

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A falafelt még az is szereti, aki viszolyog a hús nélküli ételektől. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy totálisan húsfaló ismerősömmel sikerült megszerettetnem a falafelt. Jó, kicsit füllentenem kellett hozzá, de megérte.

Az történt, hogy Párizsban betértünk egy arab gyorskajáldába, és mivel én jobban ismertem ezeket az ételeket megkért, hogy válasszak neki valami húsosat. Választottam. Mikor az egészet jóízűen befalta elárultam, hogy ebben egy gramm hús sem volt. Meglepődött, de azóta sem veti meg ezt a kaját.

Szóval ezzel csak azt szerettem volna elmondani, ha jól van megfűszerezve a falafel, még az is szívesen megeszi, aki egyébként hidegrázást kap a „kecskekajától".

Bónusz: tahini recept

Hogy lássátok, mennyire komolyan gondoljuk, még a tahinit, vagyis a szezámpasztát is saját kezünkkel fogjuk elkészíteni. Ez a legegyszerűbb az egészben, és rendkívül pénztárcakímélő is. Hogy miért? Mert a legtöbb gyári kiszerelésért simán elkérnek minimum 1000 forintot, a házilag elkészített pedig körülbelül 300 forintból kihozható. És persze a háziban nincsen semmilyen tartósítószer, vagy adalékanyag.

Egyszerű falafel recept

falafel

Hozzávalók

  • 100 gramm szezámmag
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál víz
  • 1 bögre csicseriborsó (nem konzerv!)
  • 1 darab aprított vöröshagyma
  • 0.5 csomag petrezselyem
  • 5 darab aprított fokhagyma
  • 1.5 evőkanál
  • 2 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál kardamom
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A mínusz egyedik napon beáztatjuk bő vízbe a csicseriborsót, és hagyjuk legalább 12 órán át állni. A falafel elkészítése másnap kezdődik.

Először a tahinit, vagyis a szezámpasztát készítjük el. Tegyük a szezámmagot egy teflonserpenyőbe, és közepes hőmérsékleten pirítsuk meg, alacsony tűzön, közben rázogatva. Az egész nem több pár percnél, szóval nem kell sokat bíbelődni vele.

Amikor enyhén megpirult a mag, tegyük félre amíg kihűl. Még ilyenkor is le tud égni, szóval néha rázogassuk meg, vagy öntsük át egy másik edénybe.

Amikor a szezámmag langyos, ledaráljuk, a legjobb a kávédaráló.

Adjunk a ledarált szezámhoz 3 evőkanál olívaolajat, és még egyszer turmixoljuk össze az egészet.

Ezután öntsük egy tálba, adjuk hozzá a citrom levét, és annyi vizet, hogy krémes legyen. Ezzel meg is vagyunk, fedjük le, tegyük be a hűtőbe, és már jöhet is a falafel.

Az előző nap beáztatott csicseriborsót szűrük le, és szárítsuk meg teljesen.

A száraz borsót tegyük aprítóba az összes összetevővel együtt, és daráljuk durvára, öntsük egy jól zárható edénybe, és pihentessük a masszát a hűtőben addig, amíg elkészítjük a pitát. A hűtő nagyon fontos, különben szét fog esni sütés közben a falafel.

Vegyük elő a hűtőből a tálat amiben a falafel massza van, formázzuk golyókká, és süssük ki forró olajban. Az elsőt érdemes megkóstolni, ha nem elég jó, még lehet finomhangolni a fűszerezésen.

Mi van ha a falafel szétesik sütés közben? Elvileg ha betartjuk a fent leírt szabályokat ez nem fordulhat elő, de ha mégis, íme: keverjünk csicseriborsólisztet, vagy rizslisztet a masszához, és próbálkozzunk így a sütéssel. Ha még ezek után is szétesne, keverjünk bele egy tojást, így már nem lesz igaz falafel, viszont az íze még így is finom.

Ezt is szeretjük