
Álompuha, szilvás bögrés sütemény: joghurttól lesz omlós a tészta

A pompás szilvás sütemény tésztája napokig képes megőrizni puha textúráját, köszönhetően a joghurtnak, de szinte biztos, hogy másnapra nem is fog maradni belőle.
A nyár utolsó hónapjában már feltűnik a standokon a lila színben csábító gyümölcs, melyet számtalan finomságban érdemes felhasználni. A szilvából csodás süteményeket lehet készíteni, a gyümölcs mellé rengetegféle pluszaromát csempészhetsz, melytől még finomabb lesz a desszert.
A szilva mellé remekül illik a fahéj vagy a szerecsendió, de túróval, dióval vagy mákkal is érdemes párba állítani. Az elkészült süteményt akár vaníliafagyival és mézzel meglocsolva is kínálhatod, de egyszerűen porcukorral meghintve is tökéletes.
Joghurtos, szilvás sütemény

Hozzávalók 4 személyre
- vaj a forma kikenéséhez
- 1 bögre görög joghurt
- 1 dl olaj
- 3 darab tojás
- 0.5 bögre cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 50 dkg szilva
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A közepes méretű (24-25 centis) pite- vagy tortaformát kenjük ki vajjal.
A joghurtot öntsük keverőtálba, majd adjuk hozzá az olajat, tojásokat és a cukrokat, alaposan keverjük össze az egészet.
A lisztet és a sütőport szitáljuk tálba, adjuk hozzá a fahéjat, majd a joghurtos keverékkel forgassuk egybe. Sűrű, de kanalazható masszát kell kapnunk, tejjel vagy liszttel javíthatunk az állagán. A masszát simítsuk a vajjal kikent formába.
A megtisztított, félbevágott szilvát helyezzük a massza tetejére, majd toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt (sütőtől függően néhány perccel több is lehet).
A süteményt hűtsük langyosra, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!