Álompuha, szilvás bögrés sütemény: joghurttól lesz omlós a tészta

szscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pompás szilvás sütemény tésztája napokig képes megőrizni puha textúráját, köszönhetően a joghurtnak, de szinte biztos, hogy másnapra nem is fog maradni belőle.

A nyár utolsó hónapjában már feltűnik a standokon a lila színben csábító gyümölcs, melyet számtalan finomságban érdemes felhasználni. A szilvából csodás süteményeket lehet készíteni, a gyümölcs mellé rengetegféle pluszaromát csempészhetsz, melytől még finomabb lesz a desszert.

A szilva mellé remekül illik a fahéj vagy a szerecsendió, de túróval, dióval vagy mákkal is érdemes párba állítani. Az elkészült süteményt akár vaníliafagyival és mézzel meglocsolva is kínálhatod, de egyszerűen porcukorral meghintve is tökéletes.

Joghurtos, szilvás sütemény

szsct

Hozzávalók 4 személyre

  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 bögre görög joghurt
  • 1 dl olaj
  • 3 darab tojás
  • 0.5 bögre cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 50 dkg szilva
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A közepes méretű (24-25 centis) pite- vagy tortaformát kenjük ki vajjal.

A joghurtot öntsük keverőtálba, majd adjuk hozzá az olajat, tojásokat és a cukrokat, alaposan keverjük össze az egészet.

A lisztet és a sütőport szitáljuk tálba, adjuk hozzá a fahéjat, majd a joghurtos keverékkel forgassuk egybe. Sűrű, de kanalazható masszát kell kapnunk, tejjel vagy liszttel javíthatunk az állagán. A masszát simítsuk a vajjal kikent formába.

A megtisztított, félbevágott szilvát helyezzük a massza tetejére, majd toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt (sütőtől függően néhány perccel több is lehet).

A süteményt hűtsük langyosra, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük