Roppanós szilvás crumble rengeteg gyümölccsel – Házi granolával a legfinomabb

szilváscrumble
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A crumble, vagyis a morzsasüti a világ legegyszerűbb és elronthatatlan édessége, amelyet idénygyümölcsökkel készíthetsz el.

A crumble igazi négyévszakos édesség, gyümölccsel isteni, de a legjobb melegen, vaníliafagyival enni. A morzsasüti lényegében egy egyszerűsített pite, hiszen a tésztával sem kell bajlódnod, csak rá kell morzsolnod a töltelékre.

Nyáron cseresznyével és meggyel a legfinomabb, de őszibarackkal is próbáld ki, ilyenkor pedig akár almával, akár körtével is készítheted, nem nyúlhatsz mellé. A körtéshez az őszi ízeket dióval is kiegészítheted, hiszen a morzsasüti lényege a roppanós és a puha rétegek találkozása.

A szilva már az igazi őszt idézi, mindenképpen fűszerezd fahéjjal, illetve ebbe a sütibe is tehetsz diót vagy mandulát is. Ahhoz, hogy még ropogósabb legyen, a tetejére szórj házi granolát zabpehely helyett. 
 

Szilvás crumble

szilvás crumble recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

Alap:

  • 100 gramm zabpehely
  • 30 gramm tönkölybúzaliszt
  • 50 gramm barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 1 csipet
  • 60 gramm vaj (olvasztott)

Szilvás réteg:

  • 500 gramm szilva
  • 30 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál fahéj

Teteje:

  • 100 gramm granola
  • 50 gramm zabliszt
  • 30 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

Alap:

A zabpelyhet daráljuk meg, majd tegyük egy tálba. Keverjük hozzá a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat és a sót. Jó alaposan keverjük el az olvasztott vajjal.

Kanalazzuk egy jénaiba, és nyomkodjuk le a tetejét. 

Szilvás réteg:

A szilvákat mossuk meg, vágjuk fel, és tegyük egy tálba. Öntsük rá a citromlevet, szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, jól forgassuk össze, majd öntsük az alapra. 

Tető:

A tetejét is készítsük el. Egy tálba öntsük bele a granolát, a zablisztet, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Szórjuk rá a szilvás rétegre. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Süssük a sütit 40-45 percig, amíg a teteje aranybarnára nem sül. Tálalás előtt várjuk meg, amíg egy kicsit hűl.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük