Kiadós, isteni juhtúrós sztrapacska aranybarnára pirult szalonnakockákkal

szcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sztrapacska a szlovák konyha büszkesége, abbahagyhatatlanul finom étel, amit túrós és káposztás verzióban szoktak készíteni.

Ahány ház, annyi szokás, a jól ismert mondás klasszikus receptek esetében még inkább helytálló. A sztrapacska nagyon hasonlít a nokedlihez, annyi a különbség, hogy a tésztájába jó sok reszelt krumpli is kerül. Vannak háztartások, ahol úgy készül a finomság, hogy a reszelt burgonyát nem nyomkodják ki, a kiengedett levébe keverik a lisztet, míg máshol jól kicsavarják és tojást kevernek hozzá.

A tojás hozzáadása hosszú vitákat képes generálni, van, aki szerint kemény lesz tőle a galuska, ezért a lágyabb, remegős hatás miatt nem keveri bele a masszába. Az alábbi túrós sztrapacskában helyet kap a tojás is, de akár el is hagyható.

Az ízletes fogás két népszerű változatban készül, káposztásan és túrósan. A káposztásat hússal szokás kínálni, a túrósat pedig pirított szalonnakockákkal lehet izgalmasabbá tenni, és ha lehetőség van rá, friss, finomra aprított snidling vagy petrezselyem is kerülhet rá.  

Juhtúrós sztrapacska szalonnával

szct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dekagramm burgonya
  • 1 darab tojás
  • 35 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dekagramm juhtúró
  • 1.5 deciliter víz
  • só ízlés szerint
  • tejföl szükség szerint
  • olaj szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyákat kis lyukú reszelőn óvatosan reszeljük le, utána hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet és tegyük át másik tálba. Adjuk hozzá a tojást, lisztet, sót és vizet, keverjük össze a masszát. A bekevert krumplis masszát nokedliszaggató segítségével szaggassuk bele forrásban lévő vízbe. Amikor a galuskák felúsztak a víz felszínére (körülbelül 2-3 perc), szedjük ki őket tésztaszűrő segítségével.

A felkockázott szalonnát saját zsírján (ha szükséges, kevés olajon) süssük pirosra, majd szedjük ki egy tányérra.

A kisült zsiradékra dobjuk rá a finomra vágott hagymát és pirítsuk aranybarnára, majd keverjük hozzá a túrót, néhány perc után (körülbelül 2-4 perc) pedig keverjük hozzá a galuskát.

Tálalásnál a sztrapacskát ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel és szórjuk meg a szalonnakockákkal.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük