Isteni crème brûlée kakaóval dúsítva – A hagyományos desszert csokis változata
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elegáns, mégis egészen könnyen elkészíthető desszert a crème brûlée, amelyet most a kakaó szerelmesei is imádni fognak.
Ha szereted a vaníliás ízvilágot, a crème brûlée-t mindenképpen érdemes elkészítened. A krém egészen selymes, amit tökéletesen ellensúlyoz a tetejére égetett leheletvékony, karemellizált cukortető. Ezt csak közvetlen tálalás előtt égetik rá. Érdemes nádcukorral dolgozni, sokkal intenzívebb ízt fogsz kapni.
Ha szereted a vanília ízét, akkor ezt a kekszes-banános pohárkrémet mindenképpen próbáld ki, amelyhez még a vaníliapudingot is házilag készítsd el.
Ez a crème brûlée pedig a csokirajongóknak kedvez, hiszen a vaníliás krém mellé csokit is kell keverni, egészen különleges lesz így, érdemes kipróbálni.
Kakaós crème brûlée
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 milliliter tejszín
- 100 gramm cukor
- 6 darab tojássárgája
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 110 gramm csokoládé (tej)
- 1 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
- 5 teáskanál nádcukor
Elkészítés:
Tegyük a rácsot a sütő alsó-középső részébe, és melegítsük elő 150 fokra. Töltsünk meg egy kisebb lábast vízzel, és forraljuk fel a gázon.
Öntsük a tejszínt egy közepes méretű edénybe, adjuk hozzá a cukrot, és közepes lángon, időnként megkeverve forraljuk fel.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat verjük habosra, a fehérjére most nem lesz szükség.
Amikor a tejszínes keverék felforrt, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliakivonatot, az apróra darabolt csokoládét és a kakaót. Addig keverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad.
A tojásokhoz nagyon lassan adagolva és folyamatosan keverve öntsük hozzá a tejszínes keveréket. Adagoljuk ki a krémet kis poceláncsészékbe, majd tegyük őket egy tepsibe. A már előkészített felforralt vizet öntsük a tepsi aljára, olyan magas legyen, hogy a csészék 2/3-áig érjen. Toljuk a sütőbe, és süssük 25-30 percig.
Óvatosan vegyük ki a sütőből, és tegyük a csészéket egy rácsra hűlni. Fedjük le folpackkal, és tegyük a hűtőbe.
Amikor kihűltek, vegyük ki az edényeket a hűtőből. A tetejükről egy papírtörlő segítségével óvatosan itassuk fel a nedvességet, majd szórjunk rájuk egy réteg nádcukrot úgy, hogy vékonyan fedje be mindenhol a krémet.
Állítsuk a sütőt grillfokozatra, magas hőmérsékletre. Tegyük az edényeket sütőrácsra, majd a legfelső sorba toljuk be. 5-10 percig pirítsuk, amíg a cukor meg nem olvad és bugyogni nem kezd. Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images