Nagyon csokis kakaós csiga, amit imádni fognak a gyerekek: roppanós fehér csoki vonja be
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A kakaós csiga régi kedvenc, de ma is szeretik a lurkók, érdemes házi készítésűvel meglepni a kicsiket.
Nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádni fogják a duplán csokis csigát, mert hát legyünk őszinték, ennek a kelt tésztás süteménynek mégis ki tudna ellenállni? Az elkészítése ugyan nem 2 perc, megéri a belefektetett energiát, mert össze sem lehet hasonlítani a boltban kapható süteményekkel.
Az én kakaós csigám a mamám receptje alapján készül, csak egy picit változtattam rajta. A kész csigák nem a klasszikus porcukros szórást kapták, hanem csokival vontam be a tetejüket. Most nem ét- vagy tejcsokit használtam, hanem fehéret. Próbáld ki te is, a csigák másnap is finomak lesznek, gyorsan elkapkodja majd őket a család, úgyhogy dupla adagban érdemes elkészíteni.
Kakaós csiga fehér csokival bevonva
Hozzávalók 14 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak instant élesztő (7 g)
- 1 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 2.5 deciliter tej
- 10 dekagramm vaj
- kakaó ízlés szerint
- 20 dekagramm fehér csoki
- 10 dekagramm vaj a kenéshez
- kevés tej a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, cukrot, instant élesztőt, forgassuk egybe, majd a tojásokat és a tejet is kezdjük el hozzádolgozni. Amikor már majdnem jó a tészta, csak akkor kezdjük el hozzáadni a puha vajat. Körülbelül 10-12 percig dagasszuk a tésztát. A kicsit ragadós tésztát tegyük enyhén lisztezett tálba, fedjük le, hagyjuk pihenni 1-2 órát, amíg a tészta szépen megkel.
A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki vékonyra, kenjük meg az olvasztott vaj felével, ízlés szerint szórjunk rá kakaót, utána öntsük rá a maradék olvasztott vajat.
A tésztát tekerjük fel, majd 3-4 centis darabokra vágjuk fel.
A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kelni 20-30 percig.
Pihenés után a csigákat kenjük meg kevés tejjel, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 20-30 perc alatt készre.
A fehér csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd csorgassuk a kihűlt csigák tetejére.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors