Kakaós, kevert tésztás fánk: nem igényel dagasztást és kelesztést
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csodálatos fánk pillanatok alatt elkészül, nem kell dagasztani, keleszteni, bő olaj helyett pedig sütőbe tolva sül készre a finomság.
Az én családomban a fánk nagyon népszerű, mindig kipróbálunk valamilyen új receptet a hagyományos kedvencek mellett. Az újdonságokban az a legcsábítóbb, hogy a legtöbb receptben zsiradék hozzáadása nélkül, sütőbe tolva készül el a pampuska. A kevert tésztájú fánk további előnye, hogy dagasztani sem kell, és a pihentetés is elmarad, így szinte pillanatok alatt elkészül az édes finomság.
A kevert tésztás fánkhoz érdemes beruházni szilikonos fánksütő formára, amely bőven megszolgálja az árát, ha egyszer kipróbálod a receptet, garantáltan elő fogod még venni a jövőben. Forma hiányában sütőpapírral bélelt tepsire adagold a masszát.
Így még finomabb lesz
Ha csokifüggő vagy, akkor a masszába csokidarabokat is keverhetsz. A fánkot máz nélkül is elnassolhatod, de bevonattal sokkal finomabb lesz. Akár olvasztott csokiba is márthatod, a lényeg, hogy mindenképp várd meg, hogy kihűljön a tészta, mert úgy tud szépen rádermedni a máz.
Kakaós tésztás kevert fánk
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 1 bögre finomliszt
- 1 csipet só
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál rumaroma
- tej szükség szerint
Máz:
- 8 evőkanál porcukor
- 5 evőkanál tej
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét, ezzel mérjük ki az alapanyagokat.
A lisztet a sóval, kakaóval, sütőporral és a cukorral keverjük egybe.
Az összekevert száraz alapanyagokhoz adjuk hozzá a tojást, olvasztott vajat, rumaromát és annyi tejet, amennyi a lágy massza kikeveréséhez szükséges.
A masszát töltsük habzsákba, majd adagoljuk szilikonos fánkformába. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
A máz hozzávalóit keverjük simára, majd a kihűlt fánkokat mártsuk bele, helyezzük őket sütőrácsra, várjuk meg, míg megszárad a bevonat a pampuskán.
Fotó: Getty Images