Márványos kakaós-vaníliás piskóta – Látványos, puha, finom sütemény

márványos piskóta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban mindig csodáltam a többszínű piskótából készült süteményeket. Nem tudtam elképzelni, hogy lehet ilyen ügyesen összekeverni a tésztát.

A piskóták nagy kedvenceim, sokkal jobban szeretem őket, mint a krémes süteményeket, mert így magam tudom megkenni a tésztát, amivel csak szeretném. Legtöbbször levárt teszek rá, majd elmajszolom a délutáni kávém mellé. A sima piskóta ráadásul sokkal tovább eláll, mint a krémes változat.

Ez a fajta azért is izgalmas, mert a tésztájába keverjük a kakaót, amiről gyerekekkorom másik kedvence, a kakaós fonott kalács jut eszembe. Egyik nap vettem is, és mielőtt még a gyerekek felfedezték volna, gyorsan befaltam. Az az érdekes ebben a tésztában, hogy teljesen véletlenszerűen oszlik el benne a kakaós rész, amit egy kés segítségével terelgetek. 

Kakaós-vaníliás piskóta

márványos piskóta recept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 300 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 gramm cukor
  • 115 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 250 milliliter tej
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérsütőformát zsírozzunk ki, az alját béleljük ki sütőpapírral.

Tegyük a keverőtálba a lisztet, sütőport, sót, cukrot, vajat, tojást, vaníliát, öntsük hozzá a tejet is. Egy elektromos mixerrel először közepes fokozaton keverjük pár percig, hogy sima tésztát kapjunk. Vegyünk ki belőle 100 gramm tésztát, a többit öntsük a sütőformába. 

A kakaót keverjük a maradék tésztába, majd evőkanál segítségével tegyünk rá a fehér tésztára a kakaósból. Egy késsel keverjük össze a kétféle színt, hogy elérjük a márványos hatást. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük